Startpagina Paarden

Jury zet stevig het mes in de BWP-selectie

De BWP-hengstenjury had een snoeischaar meegenomen naar de derde fase van de BWP-hengstenkeuring en aarzelde niet om die te gebruiken. Waar er de voorbije jaren vaak heel ruim werd goedgekeurd, leek dat deze keer toch niet zonder meer het geval. Niet alle jonge hengsten toonden zich even overtuigend onder het zadel, waardoor een aantal smaakmakers van de tweede fase het eindverdict van de jury vooralsnog niet overleefden.

Leestijd : 5 min

Uiteindelijk kregen 13 BWP-gefokte en 11 niet BWP-gefokte driejarigen een dekbrevet in de fokrichting springen. Zij werden vergezeld door zes jonge dressuurhengsten en 14 hengsten van vier jaar en ouder. In allerijl moest er nog een nieuwe locatie gezocht worden voor de derde fase van de BWP-hengstenkeuring nadat begin dit jaar bekend raakte dat Het Zilveren Spoor in Moorsele in privéhanden was terechtgekomen. Gelukkig kon het stamboek terecht in de uitstekende accommodatie van het Sentower Park. In Opglabbeek konden alle jonge (en iets oudere) hengsten in de best mogelijk omstandigheden hun beste beentje voorzetten.

Oudere hengsten

Op de eerste dag werden er na een exterieurkeuring al dekbrevetten uitgedeeld aan de bewezen hengsten. Zo ontvingen Inonstop van ’t Voorhof (v. Nonstop, 1.60m), Clicksem (v. Cardino, 1.55m), Tsar Hero (v. Ogano Sitte , 1.50m) en Deister (v. Quidam de Revel, 1.45m) een BWP-deklicentie. Ook de vierjarigen Pharos van ’t Speienhof (v. Zirocco Blue VDL), Phoenix VGW (v. Iron Man van de Padenborre), Palermo van het Lambroeck (v. For Pleasure), Parfait van het Schaeck (v. Comme Il Faut), Pocket Rocket H (v. Kannan), Quantico S.G.H. (v. Diamant de Semilly), Awesome JVH Z (v. Armstrong van de Kapel), Viva La Vida Z (v. Vigo d’Arsouilles) en Gem T Z (v. Gemini xx) mogen zich goedgekeurd noemen. Tot slot werd ook de zevenjarige Escape Z (v. Emerald van ’t Ruytershof) door Harrie Smolders zelf naar de goedkeuring gepiloteerd.

Kampioen

In tegenstelling tot de voorbije edities waren de hoogtepunten in deze jaargang iets schaarser gezaaid. Dat was ook de jury opgevallen die duchtig de schaar in de collectie zette. 33 BWP-gefokte driejarigen waren na de tweede fase doorverwezen, 25 onder hen traden ook effectief aan in Opglabbeek. Van die 25 waren er uiteindelijk slechts 13 die de finale schifting overleefden. Onder hen de complete kampioen Quatre Mai-L (Corydon van T&L x Toulon), een product van zeven generaties hengsten van BWP-icoon en hengstenhouder Louis Lenaerts. In zijn moederlijn vinden we onder meer de 1.60m-paarden Tedechine Sept (v. Chin Chin) en Benita II (v. Toulon). Quatre Mai-L overtuigde zowel op de sprong als in zijn model en beweging. Zijn springkwaliteiten hadden eventueel nog iets flitsender gekund, maar al bij al viel er weinig af te dingen op zijn kampioenstitel.

De complete kampioen Quatre Mai-L overtuigde zowel op de sprong als in zijn model en beweging.
De complete kampioen Quatre Mai-L overtuigde zowel op de sprong als in zijn model en beweging. - Dirk Caremans

De vice-kampioen was ook al afkomstig uit het Waasland, maar dan van die andere grote hengstenhouder, Joris De Brabander. Hij fokte Qartoon de Muze (v. Elvis Ter Putte) uit de merrie Sara van het Parelshof (v. Voltaire). Deze Sara is eveneens de moeder van HH Carlos (v. Chellano Z, McLain Ward en Nicola Philippaerts) en dus ook van Harrie Smolders’ Don VHP Z (v. Diamant de Semilly).

Het is met die laatste dat Qartoon de Muze veel gemeen leek te hebben. Een groot paard dat niet de allersnelste leek, maar er wel alles leek in te hebben als het op springen aankomt. Bij het vrijspringen in de tweede fase was het weinig uitzonderlijk, maar onder het zadel waardeerde Qartoon zich enorm op.

Ook de nummer drie in de kampioenskeuring liet zich in positieve zin opmerken onder het zadel. Deze Qupido H (v. Cicero Z van Paemel) is eveneens goed gefokt, uit de merrie Daloubette van de Krekebeke (Baloubet du Rouet x Heartbreaker). Daloubette springt immers zelf op niveau 1.55m met Julie De Pelsmaeker. De vosse Qupido H toonde veel scherpte en reflexen op de sprong, combineerde dat met vermogen en maakte de sprong ook nog eens goed af. De hengst is in eigendom van Stal Bruynseels en Niels Bruynseels zal zich inderdaad gelukkig prijzen dat hij een dergelijk toptalent in zijn rangen telt. Qupido H zag trouwens ook zijn vierjarige halfbroer Pocket Rocket H (v. Kannan) een dekbrevet ontvangen.

Overige goedgekeurde hengsten

De andere driejarige hengsten die goedgekeurde werden, zijn Qualoubet van ’t Zorgvliet (Baloubet du Rouet x Heartbreaker), Quilepo van de Helle (Castelino van de Helle x Claudio), Quicksilver C (Cicero Z van Paemel x Dominard), Q’Chacco Blue van Essene (Chacco-Blue x Nonstop), Qrumble JW van de Moerhoeve (Di Cantero van ter Hulst x Arko III), Qatar Ter Saleghem (Kannan x Vagabond de la Pomme), Qatar van ’t Paradijs (Mosito van het Hellehof x Kashmir van Schuttershof), Quirinus van ’t Ravennest (Toulon x Randel Z), Que Alto van het Schaeck (Ugano Sitte x Diamant de Semilly) en Qornet van den Bisschop (Cornet Obolensky x Kashmir van Schuttershof).

Niet BWP-gefokt

14 niet BWP-gefokte driejarigen waren na de tweede fase doorverwezen, 12 van hen ontvingen een dekbrevet. Tegen de tendens van de laatste jaren in, waren er ook bij de niet BWP-gefokte hengsten heel wat complete, uitstekende springhengsten te vinden. De eerste in dat rijtje is de uiterst interessant gefokte Cascalido. De zoon van Casall werd gefokt door voormalig topruiter Sören von Rönne uit de merrie Daggi, op haar beurt een dochter van Calido I uit de Von Rönnes topmerrie Taggi (v. Carthago Z). Het betreft de moederlijn van onder meer ook de topvererver Cartani. Cascalido combineerde de looks en het voorbeen van vader Casall met het vermogen uit zijn moederlijn. Het leverde de vinnige bruine hengst terecht applaus op.

Applaus was er ook voor de pikzwarte Darco-zoon Dobro. Ook deze jonge hengst toonde zich een uiterst capabele springer onder het zadel. Hij is ook een op en top BWP-fokproduct, ondanks dat hij bij het Westfaalse stamboek is ingeschreven. Naast levende BWP-legende Darco als vader, bezit hij langs moederszijde immers de genen van BWP-ambassadeur (en tegelijk ook Westfaals boegbeeld) Cornet Obolensky.

Nog zo’n opvallende hengst was de fijne vos Levall. Hij meet amper 1.63m, maar maakte dat gebrek aan stokmaat ruimschoots goed met zijn springkwaliteiten. Die heeft Levall evenwel van geen vreemden. Zijn vader For Pleasure behoeft geen introductie en hetzelfde geldt voor moedersvader Quidam de Revel. Verder vinden we ook nog Cassini I en Lord Z in de moederlijn. Grootmoeder G-Cassina gaf eerder ook al de 1.60m-springpaarden Oriander (v. Coriander) en Alpapillon Armani (v. Aldato).

De overige driejarigen die genade vonden in de ogen van de jury zijn Charisto vd Heffinck (Casall x Cristo), Cas van ’t Gebergte Z (Cicero Z van Paemel x Numero Uno), Commander HK Z (Comme Il Faut x Emerald), Comthago van de Helle (Comme Il Faut x Carthago), Dom Pérignon Z (Dominator 2000 Z x Lucky Boy), Enelzkey SR (Eldorado van de Zeshoek x Papillon Rouge), Hocus Pocus 111 Z (Hermantico x Heartbreaker) en Come-On van Eecklegem Z (Cornet Obolensky x Diamant de Semilly).

Dressuur

Opvallend was ook dat er voor het eerst een fijne delegatie dressuurhengsten werd goedgekeurd. Kampioen werd de enige BWP-gefokte driejarige, Quinten Begijnhoeve (v. Heros Begijnhoeve). De overige hengsten die een dekbrevet ontvingen zijn Look Out (Franklin x Jazz), Lincom’s Lord Heros CL (Heros Begijnhoeve x San Remo), Le Premier Begijnhoeve (Millennium x Tango), Jack Sparrow D.E. (Desperado x Negro) en For Ferrero VDB (For Romance x Don Crusador).

Arnout Coppieters

Lees ook in Paarden

Grégory Wathelet lanceert België in de Wereldbeker

Paarden Het was op de tanden bijten op zondagnamiddag 4 november tijdens de wereldbekermanche jumping op Equita Lyon. Het publiek hoopte op een zege in eigen rangen van Julien Epaillard, maar Grégory Wathelet stak hem de loef af… met brio en met Bond, Jamesbond!
Meer artikelen bekijken