Startpagina Economie

Lancering Nutri-Score in België: de visie van de voedingsindustrie

Vandaag lanceerde minister van volksgezondheid Maggie De Block (Open Vld) officieel het Nutri-Score systeem in België. Voedingsproducenten delen de doelstelling om consumenten transparant te informeren en ze te helpen keuzes maken die passen binnen een gezonde en evenwichtige levensstijl. De federatie van de Belgische voedingsindustrie, Fevia, pleit ervoor dat een aanvullend systeem van voedingsetikettering vooral Europees geharmoniseerd wordt en vrijwillig blijft.

Leestijd : 3 min

Sinds eind 2016 moeten voedingsbedrijven vanuit Europa verplicht bepaalde informatie over de voedingswaarde van hun producten op het etiket zetten, benadrukt Fevia. Dat moet steeds per 100 gram of per 100 milliliter, eventueel aangevuld met de info per portie. Naast die wettelijk verplichte informatie kunnen bedrijven aanvullend de “Referentie-Innames” weergeven op de voorkant van de verpakking. Voor dat systeem stelde Europa duidelijke richtlijnen op. Vandaag komen er aanvullende systemen op de markt, zoals onder andere de Nutri-Score waarover Europa geen duidelijke richtlijnen vooropstelde. Voor Fevia dringt een Europese harmonisatie zich op.

Nutri-score

De Nutri-Score gaat van -15 voor de 'meest gezonde' tot +40 voor de 'minst gezonde' producten. Die score wordt vertaald in een letter met bijhorende kleur: van donkergroen tot donkerrood. De score wordt bepaald door de voedingsstoffen. Het gehalte aan suikers, verzadigde vetzuren, calorieën en zout een negatieve impact op de score, terwijl het gehalte aan fruit, groenten, vezels of eiwitten de score kan opkrikken. De Nutri-Score werd in 2017 met behulp van de Franse overheid in Frankrijk gelanceerd en wordt volgens een recente enquête goed gewaardeerd door consumenten. Danone heeft al gezegd in ons land met Nutri-score te gaan werken.

“Transparantie is essentieel voor een gevarieerd en evenwichtig voedingspatroon”, aldus Jan Vander Stichele, voorzitter van Fevia. “Die doelstelling delen onze voedingsbedrijven met consumenten en met beleidsmakers. Als sector nemen we al jaren het voortouw om consumenten goed te informeren en het aanbod steeds evenwichtiger te maken.” De EU zorgde er de afgelopen jaren volgens hem voor dat de etiketten uniformer werden zodat je als consument producten beter kunt vergelijken.

Voor Vander Stichele, in het dagelijks leven topman van Lotus Bakeries, een goede evolutie. “Laten we wel niet vergeten dat onze bedrijven veel investeerden om zich aan te passen aan die nieuwe regels en dat ook consumenten tijd nodig hebben om eraan te wennen. Nu komt het erop aan om een wildgroei van aanvullende systemen te vermijden: we pleiten daarom voor één systeem van vrijwillige voedingswaarde etikettering op Europees niveau.”

Fevia wil vrijwillig systeem

De Europese regelgeving laat toe dat aanvullende systemen op de markt komen en voorziet dat elk bedrijf vrijwillig kan kiezen om die al dan niet toe te passen. Voor Fevia is dat vrijwillig karakter cruciaal. Belgische voedingsbedrijven worden in Europese landen geconfronteerd met verschillende systemen om bijkomende informatie over de voedingswaarde op de voorkant van de verpakkingen weer te geven. Terwijl ons land vandaag Nutri-Score promoot is men er volgens Fevia in Italië veel minder enthousiast over.

“We kunnen van bedrijven die meertalige verpakkingen in verschillende landen commercialiseren toch moeilijk eisen dat ze voor elk van die markten een verschillend systeem op het etiket plaatsen?”, zegt Bart Buysse, CEO van Fevia. “Laat onze bedrijven dus zelf kiezen of het haalbaar is om bovenop de wettelijke verplichte informatie bijkomend nog extra informatie te geven. We moeten er ook over waken om het vrijwillig karakter op het terrein te respecteren, ook in de handelsrelaties tussen producenten en afnemers,”

Wetenschappelijke onderbouwing

Fevia pleit dus voor een Europees geharmoniseerd systeem dus dat bedrijven vrijwillig kunnen toepassen. Fevia spreekt zich niet uit over één van de bestaande systemen, maar vraagt dat de Europese Commissie hier de knoop doorhakt. De Belgische voedingsindustrie pleit voor een systeem met één visuele weergave en één achterliggende set nutritionele criteria. Die criteria en de methodologie moeten wat de organisatie betreft transparant zijn en gebaseerd op wetenschappelijke inzichten waarover een brede consensus bestaat binnen Europa. Tenslotte moet zo’n systeem uiteraard helder zijn voor consumenten en hen echt helpen om keuzes te maken die passen binnen een gezond en evenwichtig voedingspatroon.

Lees ook in Economie

Michael Gore: “Als het zo doorgaat, glijden we opnieuw af naar een crisis in de vleesveesector”

Vleesvee Het aantal runderslachtingen staat op een historisch laag niveau. We produceren vandaag de dag minder rundvlees dan in 1970 en als je het aan Michael Gore, afgevaardigd bestuurder van de nationale beroepsvereniging voor slachthuizen, uitsnijderijen en groothandels (Febev), vraagt is de bodem nog niet in zicht. “We kunnen deze neerwaartse trend alleen stoppen bij de basis: de boer, alsook de tussenschakels in de vleesproductieketen, moeten een eerlijke prijs ontvangen voor hun product. Dat is de impuls die we nodig hebben om de hele keten draaiende te houden.”
Meer artikelen bekijken