Startpagina Bedrijfsnieuws

Kapitaalsinjectie voor machinebouwer Dewulf

Dewulf heeft een kapitaalsinjectie gekregen van de familiale aandeelhouders Hendrik Decramer en Thomas Decan en frietmagnaat Jan Clarebout. Decramer volgt tevens René Boeijenga op als CEO. De vereenvoudigde eigendomsstructuur en het verse geld worden aangewend om te kunnen investeren in doorgedreven digitalisering en klantgericht produceren.

Leestijd : 3 min

Dewulf is een belangrijke full-liner in landbouwmachines voor aardappelen en wortelen uit Roeselare. Hendrik Decramer en Thomas Decan zijn schoonbroers en beide actieve bestuurder en familiale aandeelhouder van de derde generatie. Decramer, Decan en Clarebout bezitten nu samen alle aandelen van Dewulf Group. Drie andere familieleden die slechts zijdelings nog betrokken waren bij de onderneming, zijn uitgekocht. Netto komt er door de operatie geld bij, bevestigt een woordvoerder.

Het bedrijf benadrukt dat wat de koers van het bedrijf sprake is van continuïteit. De fabrikant blijft een zelfstandige familieonderneming en het huidige management blijft gewoon aan het roer. De injectie is ook niet ingegeven door gebrek aan prestaties, aldus een woordvoerder. Vorig jaar lag de omzet net als het jaar ervoor rond €65 miljoen, de winstgevendheid goed en de orderportefeuille was en is zeer goed gevuld.

Investering uit kracht

“Met de kapitaalsinbreng staan we sterker dan ooit”, meldt Decramer, de nieuwe CEO. “We zien de uitdagingen in de markt en hebben goesting om die aan te pakken. Deze actie was nodig om onze bestaande plannen in een stroomversnelling te steken”. Het huidige management geniet daarbij nog steeds het volle vertrouwen. “Ook voor het personeelsbestand worden er, naast groei, geen wijzigingen voorzien.”

Boeijenga verlaat de organisatie dan ook niet, maar zal zich na een overdrachtsperiode van enkele maanden gaan focussen op de verdere integratie van de Nederlandse vestiging en het Belgische hoofdkantoor. Hij keert terug naar zijn wortels, want de Nederlander werd CEO nadat Dewulf Miedema over nam. Tot slot neemt Boeijenga ook de verdere procesoptimalisatie op de site in Winsum in Noord-Nederland voor zijn rekening. De aandeelhoudersstructuur van Dewulf Netherlands BV, voorheen Miedema, blijft ongewijzigd.

Clarebout wordt stille vennoot

“De financiële instap van Jan Clarebout via zijn holding bevestigt dat onze visie goed zit”, zegt Decramer, huidig Directeur bij Dewulf en kleinzoon van de oprichter. “Hoewel Jan Clarebout een stille vennoot is en geen ambitie heeft om zich met het dagelijkse bestuur van Dewulf bezig te houden, zal zijn kennis van de aardappelsector ons uiteraard versterken”. De kapitaalsinbreng zorgt voor stabiliteit en de nieuwe middelen bevestigen volgens hem dat Dewulf een onmiskenbare speler in de aardappelindustrie is.

Familiale waarden die echt klikken

De keuze om met Jan Clarebout in zee te gaan is doordacht. “De waarden van Dewulf zijn robuustheid, betrouwbaarheid en respect. Als echte West-Vlaamse familieonderneming vonden we het belangrijk om samen te werken met iemand die ons echt begrijpt”, zegt Hendrik Decramer. “Met Jan is er een klik op het vlak van mentaliteit”.

Clarebout is dan ook geen onbekende in de aardappelsector. Hij is de oprichter van Clarebout Potatoes, een Belgisch familiebedrijf gespecialiseerd in voorgebakken, diepgevroren aardappelproducten. Europees is Clarebout marktleider en wereldwijd is de organisatie een top vijf speler. De afgelopen jaren is de onderneming in omzet verdubbeld.

Clarebout stelt in een verklaring: “Ik kende uiteraard Dewulf en toen ik de kans kreeg om in hun mooie verhaal mee te stappen, heb ik dat gedaan uit persoonlijke interesse. Mijn inbreng moet je zien als een loutere kapitaalsbelegging. De investering in Dewulf Group staat bovendien volledig los van Clarebout Potatoes”.

JCB

Lees ook in Bedrijfsnieuws

Recordgroei bevestigt juiste aanpak en aanbod van PCLT Roeselare

Onderwijs De voorbije jaren waaide er een nieuwe wind door het PCLT te Roeselare. In 2023 werden meer dan 15.000 uren praktijkcursus gevolgd. Dit komt neer op zo’n 150.000 opleidingsuren. Dit betekent een groei met 22,4% op één jaar tijd. Het is de grootste groei sinds het ontstaan van het praktijkcentrum.
Meer artikelen bekijken