Startpagina Paarden

Hengstenkeuring in Broechem

Onlangs vond in Broechem de jaarlijkse hengstenkeuring van de Highland Pony plaats. De Highland Pony is een inheems ponyras uit de Schotse Hooglanden en eilanden. Het is een sterke, goed gebalanceerde compacte pony.

Leestijd : 2 min

E r werden 4 hengsten ter keuring aangeboden, allen van verschillende leeftijden en twee voor de eerste keer: Chapelhill Lewis (° Schotland 2017) en Flynn D’Ailly (° Frankrijk 2015). Twee hengsten namen deel in functie van een verlenging van dekvergunning: Hemarie Columbus (° Schotland 2016) en Zeb Van Den Capellenbergh (° België 2013). Voor de bespreking gingen we te rade bij Greet Crauwels en Liesbeth Olyslaegers.

Keuring

Eerst toonde zich de jonge Chapelhill die nog volop in de groeifase zit. Hij heeft een vriendelijk en sprekend hoofd, goed ontwikkelde schoft maar nog te volgroeien rug, lendenen en kruis. De stap en draf zijn voldoende lang en tactmatig. In de toekomst hopelijk wat meer kracht en afdruk in zijn beweging.

Daarna kwam Flynn, in goede conditie, met een ietwat fijn, maar edel hoofd. Gaf door zijn glanzende vacht en bespiering een algemeen gezonde indruk, Hij heeft vlot verloop van schoft, rug, lendenen en kruis. Alsook correct en sterk beenwerk, zichtbaar in zijn krachtige bewegingen. Mist wat ribdiepte en rastypische kenmerken. Verdere uitdieping verwacht.

Vervolgens toonde Hemarie zich rijk in conditie. Deze driejarige heeft een stevige bouw met wat langere middenhand. Er is vlot verloop van rug en lendenen. Het kruis is tevens goed ontwikkeld. Hemarie heeft in het algemeen voldoende bespiering. Zijn brede gewrichten zijn tevens een rastypisch kenmerk. De stap en draf zijn tactmatig. In de toekomst graag meer knieactie en lengte in de beweging.

Kampioen

Tot slot was het de beurt aan Zeb. Hij heeft een edel hoofd en de typische golvende manen en staart. Het is een compacte pony met goede verhoudingen in zijn bouw. Er is mooi vlot verloop van schoft, rug en lendenen. Zeb heeft correct, sterk en droog beenwerk. Dit mooie geheel in combinatie met tactmatige beweging maakt Zeb tot kampioen van de dag. Volgorde van plaatsing: 1. Zeb van den Capellenbergh van Pierre Scholtes uit Mellier; 2. Hemarie Columbus van Guido Van Dyck uit Broechem; 3. Flynn d’Ailly van Isabelle De Grand’Ry uit Vaux-sur-Sure en 4. Chapelhill Lewis van Pierre Scholte suit Mellier.

B.L.

Lees ook in Paarden

Meer artikelen bekijken