Startpagina Actueel

Open deur Hautmont Hill: bedrijf wil de deuren voor export openen

Voor de fokkerij Hautmont Hill start de deelname aan prijskampen in 1994. Drie jaar later behaalt het bedrijf reeds een eerste kampioenschap in Libramont. Jean-Louis Neuville, die samen met zijn echtgenote het bedrijf runt, kan door deel te nemen aan zulke evenementen zich meten met andere bedrijven en zien of het bedrijf in de goede richting evolueert.

Leestijd : 3 min

Onder het palmares van Hautmont Hill noteren we o.m. Danica de Hautmont Hill die op Agribex de nationale titel wist te behalen. Dit topdier werd later verkocht aan een fokkerij in Bretagne.

Twee grote shows per jaar

Sedertdien heeft de familie Neuville een hele weg afgelegd. “Op het nationaal niveau zitten we zeker in het koppeloton. Op termijn is het onze bedoeling om ook op Europees niveau mee te spelen, met behoud van onze eigenheid en daarbij steeds goed te luisteren naar wat de markt vraagt. De fokkerij gaat naar meer functionele dieren, minder extremen, een goede productie en een goede robuustheid. Dat is in elk geval wat onze klanten verlangen”, zo legt hij uit.

“Het is dankzij de prijskampen dat we bekend zijn geraakt … en we doen er alles aan opdat men ons niet zou vergeten”, zo lacht hij. Het doel is om per jaar aan twee belangrijke prijskampen deel te nemen, met name de Nacht van de Holsteins en de Swiss Expo in Lausannes. Het zijn twee belangrijke en internationale evenementen die toelaten om de naam Hautmont Hill ook in het buitenland te laten weerklinken. “Er komt een handel naar het buitenland op gang. In Frankrijk groeit die markt met 10 % per jaar voor alles wat embryo’s en fokstieren betreft!”

Eerste Europese Confrontatie

Maar ondanks deze ervaringen uit het verleden, zal de Europese Confrontatie van 12 en 13 april in Libramont voor Hautmont Hill toch geschiedenis schrijven. Het is immers voor de eerste maal dat dieren van het bedrijf van de familie Neuville zullen opgenomen worden in de Belgische selectie.

Jean-Louis legt uit: “Tot hiertoe was dat voor mijn geen prioriteit. Ik voelde mij nog niet volledig klaar. Men schrijft toch geen koe in wanneer men geen hoop heeft op een goed resultaat!”

Bij de dieren die voorgeselecteerd werden voor de Europese Confrontatie van dit jaar waren er twee afkomstig van Hautmont Hill. Uiteindelijk werd één ervan weerhouden voor het Red Holstein, namelijk Ashley de Hautmont Hill. Jean-Louis is daar fier op, temeer omdat het om een koe gaat die stamt uit een familie die reeds dertig jaar op het bedrijf aanwezig is.

“Het is een goede zaak dat het evenement dit jaar bij ons doorgaat, zowel vanuit geografisch oogpunt als omwille van het feit dat wij goed gepositioneerd zijn. Het is een mooie uitdaging, zowel voor ons als fokkers, als voor de organisatoren. Die laatsten hebben werkelijk hemel en aarde verzet en de goede beslissingen genomen opdat alles zo goed mogelijk zou verlopen.”

“En ook de voorbereiding van de dieren is vlekkeloos en op een professionele manier verlopen. Wij zullen dus een mooi uitstalraam van onze Waalse fokkerij kunnen tonen”, zo vervolgt hij.

Wat zijn persoonlijke verwachtingen aangaat, wil onze gastheer bescheiden blijven. “De Zwitsers steken er met kop en schouders boven uit. Indien we er in slagen ons net na hen te plaatsen, zou dat een zeer goed resultaat zijn. Vergeet niet dat zij de jongste tien jaar steeds hebben gewonnen!”

Tijdens de opendeurdag op 11 april zullen op Hautmont Hill een tiental dieren te koop worden aangeboden, maar, zo voegt Jean Louis er onmiddellijk aan toe: “Alle dieren zijn te koop. Voor zover men mij de juiste prijs biedt, kan elk dier het bedrijf verlaten.”

De genetische kloof verkleint!

Wat het niveau van de Europese genetica betreft, is hij zeer opgetogen. “De Noord-Amerikanen komen trouwens steeds meer naar onze Europese shows. De genetische kloof is de jongste jaren duidelijk verkleind, ook al moet toegegeven worden dat ze in Noord-Amerika nog een straat voorsprong hebben”, zo besluit Jean-Louis zijn betoog.

Naar P-Y L.

Lees ook in Actueel

Landbouw- en milieuorganisaties voeren actie tegen Europese ggo-wetgeving in Brussel

Actueel Op het Luxemburgplein in Brussel hebben een veertigtal mensen van verschillende landbouw- en milieuorganisaties actie gevoerd tegen een Europees voorstel tot nieuwe ggo-richtlijn. Ze vrezen dat een deregulering van ggo's (genetisch gemodificeerde organismes) zal resulteren in het aan banden leggen van de keuzevrijheid voor boeren en consumenten om ggo-vrije voeding te produceren en consumeren.
Meer artikelen bekijken