Startpagina Edito

Onderwijs zoekt verbinding tussen praktijk en theorie

Het schooljaar loopt op zijn laatste benen, en leerlingen werpen dus een blik op de toekomst. Niet alleen zij, maar ook mensen die al werken, maar in deze tijd van snelle verandering hun kennis op peil willen houden. We presenteren daarom een scholendossier met extra aandacht voor HBO5, een nieuwe toegangspoort tot het hoger onderwijs.

Leestijd : 2 min

Economen zeggen het al een tijdje: kennis is de belangrijkste productiefactor in onze moderne maatschappij, en zal alleen maar belangrijker worden. Het relatieve belang van arbeid, natuur en kapitaal neemt af; het succes van een economie hangt af van het vermogen nieuwe inzichten te genereren, en tot waarde te brengen.

De ‘informatiemaatschappij’ kenmerkt zich door snelle verandering op technologisch, economisch en professioneel vlak. Wie vandaag en in de toekomst geld wil verdienen, moet kennis opbouwen en dit vervolgens op peil houden. De landbouw mag in de bredere maatschappij een oubollig imago hebben, ze is geen uitzondering maar juist een schoolvoorbeeld van een sector die in een stroomversnelling raakt.

Zo maakt de digitale revolutie dat landbouwmachines niet zozeer meer groter en zwaarder worden, maar vooral slimmer. Mogelijk zit straks zelfs geen boer of loonwerker meer achter het stuur. De grootschalige toepassing van gezichtsherkenning in China wordt in de media breed uitgemeten maar in de landbouwsector wordt een soortgelijke technologie experimenteel toegepast om het welzijn van biggen te meten.

Maar niet alle vooruitgang is hightech. Aandacht voor dierenwelzijn en milieu maakt dat de landbouwpraktijken voortdurend onder de loep liggen. Hoe manage je het beste weidegang, hoe voorkom je drift bij het spuiten, wat is de beste invulling van de ecologische aandachtsgebieden die de EU vraagt?

Vlaanderen mag zich gelukkig prijzen dat het beschikt over onderzoek, voorlichting en onderwijs op topniveau en voor zowel de klassieke leerling als de boer of loonwerker die nooit uitgeleerd raakt. Het mag zich ook gelukkig prijzen dat de onderwijswereld zich realiseert dat ook het onderwijs voortdurend in ontwikkeling moet blijven, en dat de praktijk ten minste zoveel aandacht verdient als de theorie. Kennis is pas wat waard als het in de praktijk ook daadwerkelijk van betekenis kan zijn.

Zoals de Amsterdamse politicus Jan Schaefer ooit zei over de eindeloze reeks studies naar een oplossing van de woningnood: in gelul kan je niet wonen.

De introductie van HBO5 in de landbouw is een mooi voorbeeld van een studie waarbij kennis en praktijk samen komen. We gaan in ons scholendossier vanaf pagina 20 uitgebreid in op dit beroepsgerichte opleidingsniveau. HBO5 bevindt zich tussen het secundair en de professionele bachelor. HBO5 biedt leerlingen die moeilijk gedijen in een klassieke hogeschoolsetting een gedegen beroepsopleiding op hoger niveau. De één leert beter door te doen, de ander door te denken.

JCB

Lees ook in Edito

Meer artikelen bekijken