Startpagina Actueel

Fluxys zet in op veiligheid en efficiëntie

Wat als je een boom wil kappen die vier meter naast een Fluxys-leiding staat? De meeste betrokken landbouwers weten goed welke activiteiten in de nabijheid van de gasleiding op een veilige manier kunnen worden uitgevoerd en vooraf moeten worden gemeld, zegt onderhandelaar Bernard Plouvier. Met persoonlijke sensibiliseringsgesprekken wil gasbeheerder Fluxys het wederzijds begrip en de veiligheid nog verder opkrikken.

Leestijd : 4 min

Elke vijf jaar actualiseert Fluxys de gegevens die ze heeft over de terreinen die zich binnen een zone van 20 m links en rechts van hun gasleidingen bevinden. Een team van onafhankelijke onderhandelaars neemt daarvoor contact op met zowel de eigenaars als gebruikers van die percelen. En dat kunnen personen, ondernemingen, organisaties of overheden zijn.

Sinds begin 2018 trekken de onderhandelaars meer tijd uit voor de landbouwers: bovenop het up-to-date brengen van de gegevens proberen ze inzicht te krijgen in de kennis die er op het terrein is over de aanwezigheid van de gasleidingen. 'We peilen naar de bezorgdheden die onze contactpersonen hebben. En we overlopen de richtlijnen om veilig en bewust landbouwactiviteiten uit te voeren in de nabijheid van Fluxys-leidingen,' legt Alex Bracke uit. Hij maakt deel uit van het team dat in Oost-Vlaanderen actief is.

Go- en STOP-activiteiten

Gas- en andere leidingen liggen doorgaans voldoende diep om normale landbouwactiviteiten tot vijftig centimeter niet te verstoren. Bernard: “Werkzaamheden als ploegen, rooien, eggen,tijdelijke geultjes maken en stapelen tot twee ton per vierkante meter mogen zonder meer. Een aantal activiteiten moet je om veiligheidsredenen vooraf bij Fluxys melden. Wij noemen dat de STOP-activiteiten. Eerst komt een Fluxys-medewerker gratis langs om afspraken te maken over hoe de werken toch veilig kunnen worden uitgevoerd. Hij zet de leiding ook uit zodat de door de landbouwer ongekende bochten die de leiding ondergronds maakt, bovengronds zichtbaar worden. Daarnaast bevestigt hij ook de precieze diepte waarop de leiding ligt.”

Tips om bewuster te werken

“Sommige landbouwers vrezen dat een activiteit melden hun weersgebonden planning zou kunnen in de weg staan,” zegt Alex . “Maar Fluxys is altijd bereikbaar en onmiddellijk beschikbaar om de nodige afspraken te maken Dat maakt een wereld van verschil.” “Nog een tip: wijs je loonwerker of aannemer op voorhand op ondergrondse leidingen. Zet bijvoorbeeld in je contracten dat er een gasleiding in jouw terreinen ligt en dat zij bepaalde werken op voorhand moeten melden. Of specifiek voor wie een omheining plaatst: zorg ervoor dat je dit werk meldt en dat de omheining niet binnen 1 meter van de leiding staat. Dat soort zaken bespaart je heel wat ongemak en kosten,” vult Bernard aan.

Tijdens hun deur-aan-deurgesprekken hameren Bernard en Alex vooral op het waarom achter de voorschriften. Bernard: “Wie weet waarom iets geen goed idee is, onthoudt het beter. Fluxys-leidingen zitten normaal minstens tachtig centimeter diep. Maar niet iedereen denkt eraan om een boom die wordt geveld weg van de ondergrondse gasleiding te laten vallen. Net als het uitfrezen van wortels, diepwoelen of het uitdiepen van grachten een gevaar kunnen inhouden en altijd moeten worden gemeld.”

Aktentassen op je erf

Met de gesprekken van de onafhankelijke onderhandelaars wil Fluxys de veiligheid verhogen en in goed nabuurschap investeren. “Het kan nooit kwaad om je kennis op te frissen,” zegt Alex. “Ik begrijp perfect wat landbouwers zouden kunnen denken als ze weer iemand met een aktentas op hun erf zien komen. Als landbouwer moet je van alle markten thuis zijn: teelttechniek, boekhouding, aan- en verkoop, machines, voedselveiligheid, ... De wereld staat niet stil, en dan komen wij ook nog eens over gasleidingen aankloppen. Toch voel ik een grote waardering en bereidheid om over dit onderwerp te praten. Oudere landbouwers herinneren zich vaak nog de aanleg van de gasleidingen. Maar het is belangrijk dat ook jongere collega's, seizoenspachters en loonwerkers alle richtlijnen kennen.”

Droogte en andere klachten

“Bij nagenoeg alle landbouwers word ik zeer vriendelijk onthaald”, knikt Bernard. “Alle begrip ook als er eerst een koe moet kalven, de bedrijfsvoering gaat voor. Van bij het eerste contact geef ik mee dat wij een constructief verhaal brengen: we willen hen helpen om bewuster met leidingen in landbouwgebied om te gaan. Sporadisch krijgen we ook negatieve ervaringen uit het verleden te horen. Alles wat met Fluxys te maken heeft, noteren we en geven we door. Zo kreeg ik bijvoorbeeld in 2018, als gevolg van de extreme droogte, een vraag over droogteschade bij zomergewassen boven een Fluxys-leiding. Daar nemen wij zelf geen beslissingen over, maar we zorgen er wel voor dat de boodschap overgemaakt en opgevolgd wordt.”

Vermijd ongevallen

Alex: “Sensibilisering is een onophoudelijk proces. Onze opdracht streeft een maximale veiligheid na, zonder uit het oog te verliezen dat een landbouwer het maximale uit zijn bedrijf moet kunnen blijven halen. We moeten samen de kans op ongevallen tot een minimum herleiden.”

Fluxys

Lees ook in Actueel

Milde melkaanvoer in Europa

Economie Raf Beyers, adviseur bedrijfsontwikkeling en risk management bij United Experts, overliep op 20 maart met ons de financiële wereldsituatie en de internationale zuivelmarkten. De melkpoederprijzen gaan nog steeds in dalende lijn. Op de GDT-veiling werd 27% minder product verkocht dan vorig jaar.
Meer artikelen bekijken