Startpagina Actueel

Afpersers chanteren diverse voedingsbedrijven

Verschillende media melden dat diverse voedingsbedrijven waaronder IJsboerke en Jules Destrooper worden gechanteerd. Het federaal parket bevestigt dat er een onderzoek loopt naar één of meer anonieme afpersers. De dader of daders stuurden de afgelopen weken vanuit België brieven met poeder naar bedrijven in België en het buitenland.

Leestijd : 2 min

De voorbije weken kregen zowel Belgische firma's als grote buitenlandse voedingsbedrijven, waaronder de Italiaanse producenten Lavazza (koffie) en Ferrero (chocolade) een brief toegestuurd met daarin poeder. In de brief eisen de afpersers 300.000 euro, te storten in bitcoins. Als de bedrijven niet voor 20 mei op de eis zouden ingaan, dreigen de afpersers, die zich voordoen als ‘zakenmannen’, ermee hun voedingswaren te vergiftigen met oleandrin, een giftige stof die hartverlamming kan veroorzaken.

“Het klopt dat er vanuit België een aantal dreigbrieven zijn verstuurd naar bedrijven in heel West-Europa”, zegt Eric Van Der Sypt, woordvoerder van het federaal parket. “Het onderzoek loopt.” Over eventuele sporen naar mogelijke verdachten wil het federaal parket momenteel geen commentaar kwijt.

Extra veiligheidsmaatregelen

Het West-Vlaamse koekjesbedrijf Jules Destrooper neemt alvast extra veiligheidsmaatregelen nadat het een dreigbrief heeft ontvangen. “Er is momenteel geen reden tot paniek”, klinkt het.

Er komt wel extra beveiliging in het bedrijf. Alle medewerkers van Jules Destrooper worden gevraagd om extra aandacht te besteden aan de veiligheidsvoorschriften. “We willen benadrukken dat we alles in werking stellen om de veiligheid van onze medewerkers, onze productie en onze met veel liefde gebakken koekjes te garanderen”, vertelt CEO Emmanuel Blomme. “De volgende dagen wordt de toegangscontrole verscherpt, maar er is momenteel geen reden tot paniek.”

De productiesite is enkel toegankelijk voor bevoegde medewerkers en er worden meerde keren per dag stalen genomen van de producten. Er is ook camerabewaking op het terrein.

Belga

Lees ook in Actueel

Meer artikelen bekijken