Startpagina

LTI Oedelem blijft inzetten op land- en tuinbouw

Vanaf 1 september 2019 wordt in het 1ste leerjaar secundair onderwijs de modernisering doorgevoerd. Concreet houdt dat in dat LTI Oedelem op het LTI naast de 27 uur basisvorming en 2 uur differentiatie in het keuzegedeelte inzetten op Agro- en biotechnieken.

Leestijd : 3 min

LTI Oedelem legt zich toe op een goede basis voor al onze leerlingen. Differentiëren, het remediëren en verdiepen, voor de vakken Wiskunde en Nederlands alsook de leerlingen uitdagen en voeling laten krijgen met de kennis en vaardigheden uit de land- en tuinbouw. In de A-stroom zullen de leerlingen kunnen opteren voor STEM-Agrarische Technieken of STEM-Biowetenschappen. In de B-stroom zullen de leerlingen kunnen opteren voor STEM-Dier of STEM-Plant.

De 2de graad en 3de graad secundair onderwijs

Voor alle leerlingen van de 2de en 3de graad wordt een evenwichtige opleiding in het domein Land- en Tuinbouw aangeboden. Naast de algemene vorming en theoretische technische vakken worden een tal van zaken georganiseerd. Zo gaan alle leerlingen wekelijks of in blok op stage, gaan ze bij bedrijven uit de buurt op werkplekleren, worden er bedrijfsbezoeken gedaan en kan er op vrijwillige basis op buitenlandse stage worden gegaan.

De leerstof wordt vrij geïntegreerd aangeboden m.a.w. de theorie wordt toegepast in de praktijk. Samen met de vakleerkracht trekken de leerlingen naar een bedrijf waar ze meedraaien in het productieproces. Een mooi voorbeeld van hoe onderwijs en ondernemingen de handen in elkaar slaan.

Projectwerking

Na 50 jaar was de grote speelplaats aan vernieuwing toe. Zo werd er in de afgelopen zomervakantie een nieuwe fietsstalling en luifel gebouwd, waaronder de leerlingen bij regenweer kunnen schuilen. Aanpalend werd er een open klas ontworpen door vakleerkracht Tuinaanleg en -onderhoud Bart Hellebuyck. Samen met de leerlingen van de 3de graad bso en tso, enkele vakleerkrachten en teeltleiders werd het ontwerp aangelegd. Meteen een realisatie waarbij de theorie, die stapsgewijs wordt aangeleerd, in praktijk wordt omgezet - de beste leerschool!

De voordelen van projectwerking zijn vooral het leren in teamverband werken en leren van elkaar. De leerlingen zijn gemotiveerd en het verhoogd hun zelfvertrouwen. Ze doen succeservaringen op en kunnen met enige fierheid hun resultaat waarnemen en tonen aan anderen.

Het bruist van talent en engagement op het LTI

Zo LTI Oedelem dit schooljaar vaststellen dat meerdere leerlingen uit verschillende studierichtingen deelnamen aan één of ander wedstrijd.

- Giani Creveau (5de Landbouw), Thomas De Munck (5de Landbouw) en Bas Van Melle (5de Dier- en landbouwtechnische wetenschappen) waren geselecteerd voor deelname aan keuring. Bas van Melle haalde een verdienstelijke 3de plaats.

- alle leerlingen van 6 Biotechnische wetenschappen wonnen een wedstrijd georganiseerd door VLIZ en mogen op 15 mei 2019 een zeetocht maken.

- Andres Simoens, Wiebe Van de Walle en Viktor Van de Walle allemaal leerlingen uit het 6de Tuinbouw, namen op 27/02/19 deel aan de preselecties voor Beloftevolle Hovenier. 19 tuinbouwscholen namen deel aan deze wedstrijd en jawel, onze 3 mannen gaan door naar de finale! Op 10, 11 en 12 mei gaan ze in Beervelde strijden voor de titel van Beloftevolle Hovenier. Daarbovenop verzilverden ze nog een Prevent Agri Award.

Opendeurdagen

Op 4 en 5 mei 2019, telkens vanaf 14 uur tot 18 uur, nodigt LTI Oedelem graag iedereen uit op onze opendeurdagen. Je kan er de vele realisaties van de leerlingen komen bekijken en hen zelf aan het werk zien.

LTI Oedelem

Lees ook in

Meer artikelen bekijken