Startpagina Actueel

Cristal Union sluit twee Franse suikerfabrieken

De Franse coöperatie Cristal Union sluit na de komende campagne twee suikerfabrieken. Het besluit volgt op een pijnlijk financieel verlies van 99 miljoen euro in 2018. Het betreft het eerste verlies in de geschiedenis van de groep.

Leestijd : 2 min

Vakbonden en boerenorganisaties verzetten zich tegen de sluitingen, maar volgens Cristal Union dwingt de markt hen ertoe. De groep noemt als oorzaken van de malaise onder meer de afschaffing van suikerquota in 2017, openstelling van de Europese markt, en beperkingen op het gebruik van bestrijdingsmiddelen.

Het bedrijf moet volgens topman Olivier Bohan de productie en logistiek stroomlijnen om concurrerend te blijven. Voor de Franse suikersector heeft de dubbele sluiting een extra naar kantje. Eén van de fabrieken staat in Bourdon (nabij Amiens) en is al sinds 1835 in werking. Daarmee is het de oudste suikerfabriek van het land. De fabriek verwerkt de bieten van circa 400 telers. Het gaat om ongeveer 400.000 ton suikerbieten, die geoogst worden van 5.000 hectare. De tweede vestiging bevindt zich in Toury, niet ver van Orléans, en is volgens de vakbonden uitzonderlijk productief.

De sluiting tekent de crisis in de Europese suikersector. Eerder besloot het Duitse Südzucker, Europees marktleider, om twee fabrieken in Frankrijk en ook twee fabrieken in Polen te sluiten. De Duitsers ontzagen in hun bezuinigingsdrift de Tiense Suikerraffinaderij, een dochteronderneming. Het besluit van Südzucker leidde ertoe dat de Franse regering de directie van dit bedrijf op het matje riep.

De sluitingen door Cristal Union en Südzucker staan in schril contrast met de gedachte van een aantal Waalse bietenplanters om de verwerkingscapaciteit juist uit te breiden met een nieuwe fabriek. Telersorganisaties hebben voorgesteld de twee fabrieken zelfstandig voort te zetten, om in te spelen op de vraag naar lokale producten. Cristal Union voelt daar weinig verrassend niets voor: het zou immers nieuwe concurrentie betekenen.

Cristal Union verwerkte afgelopen campagne 14,2 miljoen ton bieten tot 1,5 miljoen ton suiker, 1,8 miljoen hectoliter alcohol en 280.000 ton gedroogde pulp.

Lees ook in Actueel

Meer artikelen bekijken