Startpagina Economie

Europese Unie vraagt Japan om beperkingen op Europees rundvlees op te heffen

Europees commissaris voor Landbouw Phil Hogan heeft Japan vrijdag opgeroepen om zijn markt open te stellen voor de invoer van rundvlees uit de hele Europese Unie. Hoewel de gekkekoeienziekte (BSE) sinds 2005 verdwenen is uit Europa, mag nog altijd maar een beperkt aantal landen rundvlees uitvoeren naar Japan.

Leestijd : 1 min

"We werken er onophoudelijk aan om Japan ervan te overtuigen dat we de de vereiste standaarden halen opdat de Europese Unie in haar geheel toegang zou krijgen", stelde Logan tijdens een persconferentie in Tokio.

De eurocommissaris herinnerde eraan dat de Europese Unie de deur al heeft geopend voor wagyu-rundvlees uit Japan. "We verwachten een zekere wederkerigheid vanaf het moment dat we aan de criteria beantwoorden."

Japan verbood in 1996 de invoer van Brits rundvlees na een uitbraak van de gekkekoeienziekte. Het verbod werd in 2000 uitgebreid tot de hele Europese Unie.

Sindsdien kreeg een aantal EU-landen weer toelating om rundvlees uit te voeren naar Japan (Denemarken, Frankrijk, Groot-Brittannië, Ierland, Italië, Nederland, Oostenrijk, Polen en Zweden), maar het verbod geldt nog altijd voor 19 van de 28 EU-lidstaten. Japan onderhandelt met elk land apart.

Phil Hogan is in Japan voor een bijeenkomst van de landbouwministers van de G20. Hij juichte tijdens de persconferentie nog de inwerkingtreding van het vrijhandelsakkoord tussen de EU en Japan, begin februari, toe. Het is het grootste vrijhandelsakkoord dat de Europese Unie ooit heeft gesloten.

Belga

Lees ook in Economie

Meer artikelen bekijken