Startpagina Varkens

Dierenrechtenactivisten bezetten Nederlands varkensbedrijf

Maandag bezetten dierenrechtenactivisten van 'Meat the Victims' de hele namiddag een varkensfokkerij in het Nederlandse Boxtel. Tientallen boeren zakten vervolgens af naar hun collega. Ze blokkeerden er de toegangsweg met hun tractor.

Leestijd : 2 min

De politie was uren ter plekke, maar de veelal buitenlandse, actievoerders waren niet van plan te vertrekken totdat hun eis werd ingewilligd dat de eigenaar van het bedrijf hen de gewonde varkens mee lieten nemen om ze te verzorgen. De actievoerders braken in met geweld en gijzelden de boer en zijn gezin op hun eigen erf. Ongeveer honderd mensen hadden zich binnen verschanst en eenzelfde aantal stond buiten het gebouw. Volgens 'Meat the Victims' werd de fokkerij willekeurig uitgekozen.

De politie onderhandelde met de actievoerders en de eigenaar. "De politie bereidde zich voor op verschillende scenario's waarbij de veiligheid van alle betrokkenen voorop stond", aldus een politiewoordvoerster.

De Nederlandse minister van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit Carola Schouten noemde de bezetting maandag op Twitter ‘onacceptabel’. Zij vindt dat boeren hun werk moeten kunnen doen ‘zonder continu over hun schouder te hoeven kijken en geïntimideerd te worden’.

Via berichtgeving op Twitter, onder meer via Boerenburgertweet, raakt het nieuws snel verspreid bij de landbouwers in de regio. Ze kwamen hun collega ter hulp en zakten met hun tractor af naar Boxtel. Daar ontaardde de situatie deels, auto’s van de dierenactivisten werden omgegooid. Volgens Boerenburgertweet hebben de actievoerders nog heel wat acties op hun programma staan, ook in ons land.

Uiteindelijk werden alle demonstranten uit de stal ontzet. De politie deed enkele tientallen aanhoudingen. Gaat om activisten die niet wilden vertrekken of zich niet konden legitimeren.

Belga/Boerenburgertweet

Lees ook in Varkens

Meer artikelen bekijken