Startpagina Actueel

Animal Rights wil ‘bezette’ varkensboer mogelijk juridisch aanpakken

Het maandag door dierenactivisten bezette varkensbedrijf is nog niet van haar belagers af. Een andere dierenrechtenorganisatie, Animal Rights, heeft bij de Nederlandse variant op de FAVV een WOB-verzoek ingediend (Wet openbaarheid van bestuur) om inzicht te krijgen wat inspecties de afgelopen jaren aan het licht hebben gebracht. De organisatie noemt ‘de uitgebuite dieren’ de ‘werkelijke slachtoffers.’

Leestijd : 2 min

Volgens Animal Rights is er reden om het betrokken varkensbedrijf te verdenken van misstanden. Volgens het Brabants Dagblad is de getroffen varkensboerderij via een constructie met een vastgoedmakelaar eigendom van de familie Van Sleuwen. Het gaat om een in Nederlandse landbouwkringen bekende ondernemersfamilie die naast enkele varkenshouderijen ook bedrijven voor stalinrichting en mengvoederproductie bezit. Het is een bedrijf dat door dierenactivisten vaker op de korrel is genomen.

Afgelopen maandag bezetten meer dan 100 dierenactivisten van de campagne ‘Meat the victims’ een varkensstal nabij Boxtel, op zo’n 30 km van de Belgische grens. Het gaat om activisten uit heel Europa. Van de ruim 60 activisten die mogelijk worden vervolgd voor huisvredebreuk en vernieling, zijn er 55 afkomstig uit landen anders dan Nederland zelf. Het bedrijf wordt op last van de Nederlandse voedsel- en waren autoriteit voor drie weken gesloten om te onderzoeken of er sprake is van insleep van ziekten.

In het Nederlandse parlement is door de conservatieve SGP gevraagd bij dergelijke acties snelrecht toe te passen. De verdachte krijgt dan bij de aanhouding de keuze voorgelegd snel een door het Openbaar Ministerie vastgestelde boete te betalen, dan wel later via een dagvaarding toch te verschijnen voor de rechtbank, met als risico een zwaardere straf. Parlementslid Roelof Bisschop vreest dat de buitenlandse bezetters van de stal anders moeilijk berecht kunnen worden.

Lees ook in Actueel

Landbouw- en milieuorganisaties voeren actie tegen Europese ggo-wetgeving in Brussel

Actueel Op het Luxemburgplein in Brussel hebben een veertigtal mensen van verschillende landbouw- en milieuorganisaties actie gevoerd tegen een Europees voorstel tot nieuwe ggo-richtlijn. Ze vrezen dat een deregulering van ggo's (genetisch gemodificeerde organismes) zal resulteren in het aan banden leggen van de keuzevrijheid voor boeren en consumenten om ggo-vrije voeding te produceren en consumeren.
Meer artikelen bekijken