Startpagina Edito

Waakzaamheid geboden: dierenactivisten radicaliseren

Maandagmiddag drongen ruim 100 dierenactivisten uit ten minste 10 landen een varkensstal nabij Eindhoven binnen. Ze hielden deze tot laat op de avond bezet en kondigden meer acties aan, mogelijk ook in Waregem. Wat begon met heimelijk filmen om

dierenleed vast te leggen, dreigt te ontsporen tot intimidatie.

Leestijd : 2 min

In ons verkiezingsdossier leest u vanaf pagina 8 uitgebreid over de aanstaande verkiezingen. Bijvoorbeeld: waarop stemmen landbouwers in hoofdzaak in de Vlaamse verkiezingen en wat vinden politieke partijen over allerlei actuele thema’s die de landbouw raken. We mogen hopen dat alle partijen die deelnemen eensgezind reageren op inbraak en bezetting van iemands rechtmatige eigendom.

Maandagmiddag stormden ruim 100 internationale dierenactivisten op klaarlichte dag een varkensstal binnen. De landbouwer werd niet ontweken maar aan de kant gezet. De activisten hadden geen pretentie iets van onwettelijke aard vast te leggen. Ze voelden ook geen schaamte: een deel van de actie werd live uitgezonden op Facebook. De actie is qua omvang maar ook inhoudelijk van een andere orde dan de enkele persoon die als nepwerknemer illegaal in stallen probeert misstanden op de gevoelige plaat te leggen of het vaak handvol ‘dierenbevrijders’ die in het holst van de nacht inbreken om nertsen uit hun kooien te halen.

Deze actie kwam neer op schaamteloze intimidatie van landbouwers. De actie staat niet op zichzelf, men heeft een uitgebreide agenda. Bij Boerenbond kwamen de verontruste telefoontjes binnen. Wie beschermt me wanneer ze over een week mijn staldeur intrappen? De landbouwers in Nederland reageerden ludiek, met een barbecue voor het getroffen erf, en geweld, door de auto’s van activisten om te gooien. Maar nu een deel van de dierenactivisten een stap verder wil gaan - misschien moedwillig provoceren - ligt escalatie maar om de hoek.

Het is ook een poging met een extreme actie om de veehouderij in zijn geheel als misdadig gedrocht neer te zetten en het eten van vlees als onbetwistbare misdaad. Vegetarisme of veganisme is voor hen niet iets voor de persoonlijke levenssfeer. Het proberen overtuigen van anderen zoals een zendeling probeert zielen voor de hemel te redden, met argumenten, gaat voor hen niet ver genoeg. Men twijfelt niet en dat is gevaarlijk. Zoals Voltaire ooit schreef: Als denken de weg tot waarheid is, is twijfel onze gids op die weg.

Het fundamentalisme van de dierenactivisten moeten politiek van links tot rechts, maar vooral politie en justitie op scherp zetten.

Jan Cees Bron

Lees ook in Edito

Edito: Het is meer dan een keuze

Edito Heel wat landbouwers hebben dit jaar al meermaals ongewone keuzes moeten maken. In de eerste plaats denken we aan akkerbouwers die door markt- en weersomstandigheden andere beslissingen maken voor hun teeltplan dan ze gewoon zijn.
Meer artikelen bekijken