Startpagina Actueel

Boeren verzetten zich tegen hoogspanningslijn

Elia, de beheerder van het Belgische hoogspanningsnet, plant een nieuwe hoogspanningslijn die de windmolenparken op zee moet verbinden met het binnenland. Dinsdag protesteerden boeren en bewoners in Lichtervelde tegen die plannen. Ze vrezen voor problemen met gezondheid, dieren en materiaal.

Leestijd : 2 min

Dinsdag 14 mei voerden landbouwers en buurtbewoners actie aan de op- en afrit Lichtervelde op de E403. “We hebben de mensen gewoon laten rijden. Deze actie diende puur om onze zaak in de media te krijgen”, zegt varkenshouder en groenteteler Francky Snaet. Dat deden ze niet toevallig op het moment dat de eerste infomarkt van Elia, om omwoners te informeren, doorging. “Het personeel op die infomarkten is zo opgeleid dat ze de zaak rooskleurig voorstellen. Je zou bijna geloven dat het een meerwaarde is, die hoogspanningslijn boven je hoofd”, snuift Francky.

De plannen van Elia beogen een kabel met een hoogspanning van 380.000 volt over een lengte van 82 km, een elekriciteitssnelweg die de windmolenparken ter hoogte van Oostende via Brugge en de E403 zal verbinden met het binnenland.

Waar vrezen de actievoerders voor? Francky: “Eerst en vooral vrezen we voor onze eigen gezondheid, naast die van onze dieren. Een aantal veehouders met een landbouwbedrijf pal onder een hoogspanningskabel vertellen over problemen met hun dieren: ze zijn aggressiever, de melkproductie lijdt eronder, en er worden meer kalveren afgestoten. Alle drinkbakken en omheiningen moeten geaard worden. Bijen blijven weg en vogels komen tussen je gewas terecht.”

Hoe zit het dan met compensatie? Francky: “Als je geen mast krijgt in je veld, krijg je niets gecompenseerd. Anders is het een ongemak voor de rest van je dagen, terwijl we net alles doen om grotere, mooi rechthoekige percelen te bekomen.” In de krant De Tijd werd gehint naar een voorakkoord met Boerenbond rond compensaties. Vanessa Saenen, persverantwoordelijke, weerlegt dat. “Boerenbond heeft helemaal geen voorakkoorden voor compensaties of dergelijke inmenging in het Ventilus-project, dat momenteel in de vroege startblokken staat.”

Zal Boerenbond de actievoerders steunen dan? “De aanleg van het voorziene netwerk brengt naast directe grondinname ook verstoring, hinder en gebruiksbeperkingen teweeg. Om die reden moet er in een actueel flankerend beleid worden voorzien voor getroffen eigenaars, landbouwers en gebruikers”, benadrukt ze. Wie zich wil aansluiten, kan lid worden van de Facebookgroep ‘Geen hoogspanning langs autosnelweg E403!’.

Dorien Colman

Lees ook in Actueel

Milde melkaanvoer in Europa

Economie Raf Beyers, adviseur bedrijfsontwikkeling en risk management bij United Experts, overliep op 20 maart met ons de financiële wereldsituatie en de internationale zuivelmarkten. De melkpoederprijzen gaan nog steeds in dalende lijn. Op de GDT-veiling werd 27% minder product verkocht dan vorig jaar.
Meer artikelen bekijken