Startpagina Actueel

Waals minister weigert vergunning voor nieuwe site Clarebout in Frameries

Waals minister Carlo Di Antonio wil de toegestane bouwvergunning voor een logistiek centrum en diepvries van het West-Vlaamse aardappelverwerkende bedrijf Clarebout Potatoes in Frameries, in de provincie Henegouwen, opnieuw intrekken. Vorige week trok intercommunale IDEA ook al het voorkooprecht in voor een nieuwe site in Frameries, waardoor ook andere geïnteresseerde kopers zich zouden kunnen melden voor de site van 16 hectare. Clarebout wacht tot het op de hoogte gebracht is van de beslissing, alvorens te reageren.

Leestijd : 2 min

Di Antonio verwijt Clarebout onder meer dat het bedrijf zijn industrieel project opgesplitst heeft, te beginnen met een magazijn in 2016, vervolgens de bouw van een frigo en uiteindelijk een project voor een productievestiging van frieten. De minister motiveert zijn beslissing voorts met argumenten over geluidsoverlast en mobiliteit. Een beroepsprocedure tegen de bouw van de frigo werd eerder al ingediend door omwonenden, maar die was niet-opschortend, waardoor de werken voor de bouw van de frigo aangevat konden worden.

De vergunning daarvoor werd in januari afgeleverd. "Indien de gemeente Frameries beroep aangetekend had, zou dat wel opschortend geweest zijn en zouden de werken dus stilgelegd geworden zijn", aldus de woordvoerder van Di Antonio. "Een dergelijk beroep moet behandeld worden door de minister. Di Antonio verwijt het bedrijf voornamelijk dat het project niet in zijn geheel onderworpen is aan een globale impactstudie." Bij Clarebout wacht men voorlopig om te reageren.

"We hebben tot dusver nog geen officiële weigering ontvangen, niet van de minister, niet van IDEA met betrekking tot het terrein. We wachten dus op de officiële kennisgeving, die onze juristen zullen bekijken, vooraleer we stelling nemen", aldus Jan Poté, woordvoerder van Clarebout. "We kunnen er wel aan toevoegen dat we de officiële bouwvergunning hiervoor in januari verkregen hebben en de werkzaamheden ongeveer afgerond zijn, de in gebruikname is voorzien voor juli van dit jaar.

Ook zijn er reeds 8 personen aangeworven voor dit project en zijn er nog diverse andere selectieprocedures voor nieuwe medewerkers lopende." De globale investering voor een eventueel nieuwe productiesite door Clarebout in Frameries is nochtans goed voor 300 tot 500 miljoen euro, en levert werk op voor 300 tot 500 mensen. Het bedrijf heeft nog steeds de mogelijkheid om het dossier voor de Raad van State te brengen. Clarebout is sinds 2016 in de industriezone van Frameries actief. Er worden aardappelen gestockeerd en voorbewerkt. Het bedrijf wil er nu een vestiging bouwen waar onder meer diepvriesfrieten zouden worden geproduceerd. Clarebout heeft al twee productievestigingen, in zijn thuisbasis Nieuwkerke (West-Vlaanderen) en in Warneton (Henegouwen). Het bedrijf stelt op dit moment meer dan 1.500 mensen tewerk.

Belga

Lees ook in Actueel

Milde melkaanvoer in Europa

Economie Raf Beyers, adviseur bedrijfsontwikkeling en risk management bij United Experts, overliep op 20 maart met ons de financiële wereldsituatie en de internationale zuivelmarkten. De melkpoederprijzen gaan nog steeds in dalende lijn. Op de GDT-veiling werd 27% minder product verkocht dan vorig jaar.
Meer artikelen bekijken