Startpagina Actueel

Groen en sp.a vragen onderzoekscommissie naar mestfraude

Groen en sp.a vinden dat het volgende Vlaams Parlement meteen een onderzoekscommissie in het leven moet roepen om de fraude met mestverwerking in Vlaanderen te onderzoeken.

Leestijd : 3 min

Volgens de kranten van Mediahuis (De Standaard, Het Nieuwsblad en Gazet van Antwerpen) wordt er in Vlaanderen op grote schaal geknoeid met mestverwerking. (Half)lege vrachtwagens die rijden tussen boer en mestverwerker, moeten de indruk wekken dat de mest degelijk verwerkt wordt. De mest wordt dus alleen afgevoerd op papier, in werkelijkheid lozen de boeren die illegaal op het land. De Vlaamse Landmaatschappij (VLM) bevestigt de fraudemechanismen. Hoe groot de omvang van de fraude is, is niet becijferd, maar bronnen spreken over een miljoenenkwestie.

Groen is niet verrast door mestfraude

Vlaams parlementslid voor Groen Bart Caron reageert niet verrast op de verhalen van mestfraude in Vlaanderen: “Het mestbeleid in Vlaanderen is al jaren in de greep van fraude en misbruiken.” Caron deed trouwens zelf ook al een oproep om misbruik en fraude te melden. “De vele (anonieme) reacties tonen dat ook het vijfde mestactieplan in zowat alle opzichten gefaald heeft.”

Terwijl minister Koen Van den Heuvel verwijst naar maatregelen in het nieuwe mestactieplan (MAP6) verwacht Caron weinig heil van de nieuwe plannen. “De verbeteringen zijn schaars”, meent Caron. Volgens Caron moet het probleem aan de wortels aangepakt worden. Dat betekent niet alleen een ‘kentering in handhaving en mentaliteit’, maar ook een vermindering van de veestapel in Vlaanderen. “De mestproblemen zijn het gevolg van de veel te grote veestapel in Vlaanderen, waarbij we vele keren meer vlees produceren dan we zelf consumeren. Daar wordt geen enkele rem op gezet. Het levert paradijselijke winsten op bij mestverwerkers, de milieuproblemen zijn voor ons allemaal. Dit alles ten bate van de alsmaar stijgende export van vlees, waar onze landbouwers zelf haast niks aan verdienen. Waar zijn we in godsnaam mee bezig?”

Hij verwacht dat MAP6 woensdag toch gestemd zal raken. “Wij gaan er zelf niet voor stemmen maar een meerderheid van het parlement vermoedelijk wel, vooral omdat anders de derogatie in gevaar komt. Ik ben er wel van overtuigd dat een meerderheid ook de ernst van de situatie inziet en er een onderzoekscommissie zal worden ingesteld. De commissie kan verslag uitbrengen nog voor de werking van MAP 6 medio 2020 wordt geëvalueerd. De uitkomsten van de commissie zullen mogelijk of zelfs waarschijnlijk een forse verstrekking van normen en eisen betekenen.”

Volgens Caron blijft de mestfraude niet beperkt tot dierlijke mest. “Er zijn indicaties dat de verkochte hoeveelheid kunstmest veel groter is dan de volumes die landbouwers aangeven. Ook hier is onderzoek gewenst.”

Tobback vindt afbouw van de veestapel geen taboe

Net als Groen-parlementslid Bart Caron reageert ook sp.a-parlementslid Bruno Tobback niet verrast op de berichten. “Het bevestigt de signalen die we al langer opvangen over de fraudegevoeligheid in het Vlaamse systeem van mestverwerking. Er is al lang een ongezonde verwevenheid tussen de boeren en de mestverwerkers”, aldus Tobback. Daarom pleit de sp.a’er voor de snelle oprichting van een onderzoekscommissie in het Vlaams Parlement. “Zodra het nieuwe Vlaams Parlement geïnstalleerd is, zou zo’n commissie de fraudeverhalen tegen het licht kunnen houden en getuigen horen.”

Tobback gelooft ook niet dat MAP 6 de fraude beter zal kunnen opsporen en aanpakken. “Het is gewoon voortploeteren op de ingeslagen weg”, aldus Tobback. Hij vindt dat er zich een aantal fundamentele keuzes opdringen en dat een afbouw van de veestapel daarbij geen taboe mag zijn. Sp.a zal woensdag dan ook tegen het nieuwe mestactieplan stemmen.

Belga / Landbouwleven

Lees ook in Actueel

Moeilijke onkruiden in maïs bestrijden

Maïs In de maïsteelt worden we steeds vaker geconfronteerd met enkele onkruiden de alsmaar moeilijker te bestrijden zijn. De inzet van specifieke producten of middelencombinaties is dan nodig.
Meer artikelen bekijken