Startpagina Actueel

Vernieuwd bedrijfsadviessysteem KRATOS gaat morgen van start

Vanaf donderdag 23 mei kunnen landbouwers gebruik maken van het vernieuwde bedrijfsadviessysteem ‘KRATOS’. ‘KRATOS’ biedt landbouwers gratis advies op maat van hun bedrijf over en heel aantal actuele thema’s, verdeeld over 13 adviesmodules. Het programma is mogelijk door subsidiemaatregel in het kader van PDPO III, een mede door de EU mogelijk gemaakt project voor plattelandsontwikkeling.

Leestijd : 2 min

Landbouwers worden regelmatig geconfronteerd met heel wat uitdagingen, merkt het Departement Landbouw en Visserij in een verklaring op. Degelijk advies is daarom meer dan welkom. Het Departement heeft hiervoor de subsidiemaatregel ‘KRATOS’ ontwikkeld. Minister van Landbouw Koen Van den Heuvel: “Via het vernieuwde adviessysteem KRATOS 3 kunnen landbouwers over heel wat uiteenlopende onderwerpen gratis advies aanvragen. Jonge landbouwbedrijven worden in het adviessysteem bevoordeeld en krijgen extra adviesmogelijkheden voor de economische thema’s.”

Landbouwers die nood hebben advisering over de economische aspecten van hun bedrijfsvoering, kunnen een ondernemingsplan en een bedrijfseconomische boekhouding laten opmaken. Daarnaast zijn er ook modules waarin advies mogelijk is over randvoorwaarden, vergroening, bodem, arbeidsveiligheid en biodiversiteit. Bedrijven die aan thuisverwerking doen, krijgen de mogelijkheid om advies aan te vragen over de technische aspecten van thuisverwerking. Denk daarbij aan het ontwikkelen van nieuwe recepten, verbeteren van productieprocessen, bepalen van de houdbaarheid van producten …

Ook voor de thema’s water en energie die momenteel heel actueel zijn, is er binnen KRATOS advies mogelijk. Landbouwers kunnen een wateraudit en een energieaudit laten uitvoeren om hun verbruik in kaart te brengen en te ontdekken hoe ze water en energie kunnen besparen.

Het Departement Landbouw en Visserij geeft de KRATOS-adviezen niet zelf, maar heeft via een overheidsopdracht een aantal adviesdiensten geselecteerd die het advies verstrekken aan de landbouwers. Deze selectieprocedure, de derde sinds de start van PDPO III, werd zonet afgerond. De adviesdiensten die nu geselecteerd zijn, zullen advies verstrekken tot het einde van PDPO III. Via het e-loket van het Departement Landbouw en Visserij kunnen landbouwers adviesaanvragen indienen voor die thema’s waarover ze advies wensen.

Lees ook in Actueel

Impact hagelbuien en uitbreiding bladziektes bij wintertarwe

Granen Het Landbouwcentrum Granen gaf woensdag 24 april een overzicht van de toestand van wintergranen op hun waarnemingspercelen tijdens de eerste helft van deze week. Zo wordt er meer dan enkel bladziekten waargenomen: lokaal werd de impact van enkele hagelbuien duidelijk. Op vlak van ziekteaantasting breidden bladseptoria en bruine roest afgelopen week verder uit en ook gele roest breidde lokaal uit.
Meer artikelen bekijken