Startpagina Akkerbouw

HAK kiest voor nutri-score

HAK gaat nog dit najaar het Nutri-Score-label afbeelden op haar producten die worden verkocht in Belgische supermarkten. Het groentemerk speelt daarmee in op het besluit van federaal minister van Volksgezondheid Maggie De Block om het Nutri-Score-systeem nationaal in te voeren. HAK, een Nederlandse groentenverwerker, ziet het Nutri-Score-label als een laagdrempelige manier om consumenten te stimuleren om gezonder te eten.

Leestijd : 2 min

Het in Frankrijk ontwikkelde Nutri-Score-systeem bestaat uit een 5-kleurenschaal (van donkergroen tot rood) met vijf letters van A (gezondste keuze) tot E (beperkt consumeren). De score van elk product wordt berekend door de hoeveelheid van elementen die aanbevolen worden (vezels, eiwitten, fruit en groenten) en daarnaast de elementen die beperkt moeten worden (calorieën, verzadigde vetten, suikers en zout) in rekening te brengen. Eerder kondigde onder meer Danone al aan het systeem ook in ons land in te voeren.

Het Nutri-Score-systeem is al ingevoerd in Frankrijk en Spanje. Uit een onderzoek door de Franse supermarktketen E.Leclerc blijkt volgens HAK dat de Nutri-Score ertoe bijdraagt dat consumenten vaker kiezen voor gezondere alternatieven. Hoewel deelname aan het systeem voor voedselproducenten niet verplicht is, blijkt dat veel fabrikanten er toch voor opteren. De federatie van de Belgische voedingsindustrie, Fevia, pleit ervoor dat een aanvullend systeem van voedingsetikettering vooral Europees geharmoniseerd wordt en vrijwillig blijft.

Volgens Sophie Soete, Brand Manager bij HAK, is het vooral positief dat de consument geholpen wordt met een duidelijk label. Soete: "Wij vinden het belangrijk dat consumenten geholpen worden om zo gezond mogelijk te eten – iets wat een belangrijk onderdeel is van onze missie. Uit onderzoek is gebleken dat een kleurenlogo hierbij het meest efficiënt is. Het Nutri-Score-label lijkt op het energielabel, dat voor mensen al bekend is. In tegenstelling tot heel veel andere systemen kost het bij de Nutri-Score weinig moeite om te begrijpen of een product gezond is of niet.”

Het grootste deel van het assortiment van HAK bevat helemaal geen toegevoegde suikers en slechts een heel klein beetje zout, aldus Soet. “De voedingswaarde is heel hoog door de vezels, eiwitten en vitamines, waardoor bijna alle groenten een A-score krijgen. Als we consumenten willen aanzetten om meer groenten te eten, dan kan Nutri-Score zeker motiverend werken."

HAK verkoopt met name conservengroenten en soep.
HAK verkoopt met name conservengroenten en soep. - HAK

Lees ook in Akkerbouw

Impact hagelbuien en uitbreiding bladziektes bij wintertarwe

Granen Het Landbouwcentrum Granen gaf woensdag 24 april een overzicht van de toestand van wintergranen op hun waarnemingspercelen tijdens de eerste helft van deze week. Zo wordt er meer dan enkel bladziekten waargenomen: lokaal werd de impact van enkele hagelbuien duidelijk. Op vlak van ziekteaantasting breidden bladseptoria en bruine roest afgelopen week verder uit en ook gele roest breidde lokaal uit.
Meer artikelen bekijken