Startpagina Akkerbouw

Weer stijging in vezelvlasareaal

Het totaal vezelvlasareaal stijgt in België, Nederland en Frankrijk, en de grootste stijging wordt verwacht in Frankrijk. Verder wordt gewaarschuwd voor aardvlooien in het gewas.

Leestijd : 2 min

Alhoewel de gecumuleerde cijfers uit de verzamelaanvraag 2019 nog niet binnen zijn, gaat iedereen toch snel uit van een groter vezelvlasareaal in België, Nederland en Frankrijk samen. Er wordt hier snel gesproken over 10% meer (tegenover 2018) wat het totale areaal in deze drie landen samen dan snel rond 140.000 ha zou brengen (versus 124.000 ha in 2018).

De stijging zal wellicht niet evenredig verdeeld zijn. We verwachten terug de grootste areaalstijgingen in Frankrijk. De uitzaai en de start van de groeite is wat met verdeeld succes verlopen: maartse koude in mei, neerslag die soms heel lokaal was, en soms nachttemperaturen tegen het vriespunt aan, zijn niet meteen normale omstandigheden om mee te werken. We blijven hopen op een goede groei, de markt vraagt immers voldoende volume.

De aardvlooien (springers) zorgen dit jaar voor heel wat problemen op de vlaspercelen. Waakzaamheid was en is nodig (tot een gewashoogte van ongeveer 5 cm). Daarna is immers de kans op schade heel wat geringer. Dus ook voor percelen met een dubbele opkomst moet men waakzaam blijven. Samen met Inagro wordt hier ook versneld gekeken naar additonele aanpakken van deze plaag, evenzeer om resistentie te vermijden.

De markt en de ‘campagne’

De maandcijfers voor maart zijn binnen en verwerkt. Negen maanden in de campagne 2018-2019 (groeite 2018) geven ons reeds een goed vooruitgeschoven beeld van de ganse lopende campagne.

De grafieken tonen zowel voor de lange vezels als voor de korte vezels de grote procentuele (%) verschillen van verkoopsvolumes en gewogen gemiddelde prijzen versus 10-jarige gemiddeldes (laatste 10 campagnes). De huidige campagne is dus zowel op volumes als op prijszetting een duidelijke uitschieter

naar Vlasberichten

Lees ook in Akkerbouw

Strategieën voor onkruidbestrijding in maïs

Maïs Voor onkruidbestrijding in maïs zijn er dit seizoen maar weinig nieuwe producten of actieve stoffen te melden. Degenen die er wel zijn, dienen met kennis en oplettendheid ingezet te worden.
Meer artikelen bekijken