Startpagina Actueel

Heel beperkte ziektedruk in granen

Het Landbouwcentrum Granen maakte vandaag, woensdag 12 april, een balans op van de ziektedruk in granen. We geven hierbij de voornaamste conclusies.

Leestijd : 1 min

Oogvlekkenziekte komt nagenoeg niet voor en vormt dus niet onmiddellijk een probleem. Oogvlekkenziekte kan nog behandeld worden tot stadium 32. Opvolging hiervoor volgende week is dus verder nodig. Een korte vruchtrotatie, een vroege zaai en rasgevoeligheid zijn risicoverhogende factoren voor oogvlekkenziekte. Als teler kan u zelf nagaan welke invloed deze parameters mogelijks voor u hebben om het risico op oogvlekkenziekte in te schatten.

Meeldauw of witziekte werd vastgesteld in 22 % van de waarnemingen en is zichtbaar op de onderste bladeren. In Tongeren werd meeldauw in beperkte mate ook op het laatste blad waargenomen. Meeldauw komt echter nu nog niet in die mate voor dat een behandeling rendabel is.

Op de onderste bladeren van de wintertarwe is septoria of bladvlekkenziekte nagenoeg algemeen aanwezig. Echter is een behandeling nu amper rendabel, wel verdient dit zeker opvolging.

Gele roest wordt niet of nauwelijks waargenomen te velde en dit is toch wel een tegenstrijdigheid met andere jaren. Een behandeling is dus niet aan de orde, maar is dit wel als haardvorming van gele roest begint op te komen. Kies dan voor een curatief werkend middel.

Behandelen tegen bruine roest is tevens onnodig, waar deze ziekte op twee plaatsen in West-Vlaanderen wel is vastgesteld. Ook hier geldt weer dat opvolging aan de orde is.

Naar LCG

Lees ook in Actueel

Meer artikelen bekijken