Startpagina Paarden

Haflingerstal Van Patersveld

Leestijd : 2 min

“Door het lezen in 1970 van een artikel over de Haflinger in ‘Landbouwleven’ werd mijn interesse voor de Haflinger gewekt”, aldus Daniel Rodts uit Aalter. Het artikel handelde over de kwaliteiten van de Haflinger. Men kon de haflinger goed gebruiken om de aarde in serres te bewerken. Hij is zeer wendbaar, sterk, groot uithoudingsvermogen, leert gemakkelijk, aanhankelijk, kortom een echt familie paardje. Daniël: “Dat artikel heeft mij doen dromen van eigen Haflinger.”

In 1974 kwam zijn droom uit. Daniel kon zijn eerste driejarige Haflingermerrie Daisy kopen. Met Daisy kon hij alles doen: werken, berijden en met de triemkar rijden. Toen waren er nog geen luxe koetsen. “Met Haflingers heb ik het hele land doorkruist om deel te nemen aan keuringen te Sint-Amandsberg, Wolvertem, Torhout, Aalst, Libramont, Deinze en Sint-Lievens- Houtem.” In 1985 is hij gestart met het organiseren van Haflingerkampen. Het eerste kamp met 15 Haflingers was in Bergen op Zoom bij de familie Aarst. Met zijn Haflingers heeft hij ook carroussel gereden maar dan wel met een antieke koets en Oostenrijkse kledij.

Het hoogteunt van het carrousselrijden was met 6 koetsen optreden voor de verjaardag van koning Boudewijn . Het was de viering van zijn 60 jaar en 40 jaar koningschap. In 1995 werd hem gevraagd of hij voorzitter wilde worden van de Vlaamse Haflingerclub.

Vlaams Haflingerstamboek

Samen met de bestuursleden probeert hij de Haflinger te promoten op allerlei manifestaties, zoals in 1976 in ’t Kuipke in Gent tijdens de tentoonstelling Het Neerhof. “Na al die jaren doen we dat nog altijd, maar wel op andere locaties en op een andere manier”, vertelde Daniel. “We nemen deel aan Agriflanders, de Winterjaarmarkt te St.-Lievens-Houtem, werktuigdagen in Oudenaarde. Onlangs ben ik hervallen in mijn oude gewoonte en heb ik een 8-jarige merrie gekocht die al zwanger is van Sternbblick de l’Our. Gelukkig heb ik een opvolger. Mijn jongste zoon (38 jaar) is een echte paardenliefhebber.”

Bernard Lenaerts

Lees ook in Paarden

Meer artikelen bekijken