Startpagina Varkens

Minister Schauvliege gelooft niet in warme sanering varkenshouderij

Varkensboeren die in de problemen zitten worden begeleid door de vzw Boeren op een Kruispunt. Dat zegt Joke Schauvliege. De Landbouwminister is niet van plan om landbouwers die hun activiteit stopzetten te vergoeden.

Leestijd : 2 min

Een op de drie varkensboeren ziet de toekomst van het eigen bedrijf en die van de sector in het algemeen somber in. Alleen de heel grote bedrijven denken aan uitbreiden. De helft vindt dat de varkensstapel in Vlaanderen te groot is en dat onrendabele bedrijven de sector moeten verlaten. Dat schrijven De Standaard en Gazet van Antwerpen donderdag.

Opmerkelijk is dat 28 procent uitdrukkelijk zegt te willen stoppen met het varkensbedrijf, maar dat niet te kunnen vanwege de schulden bij banken en voederleveranciers. Schauvliege, die de studie bestelde, is is niet van plan om een warme sanering in te voeren, waarbij boeren die stoppen een vergoeding krijgen. “Dat zal niet helpen om de prijzen voor de blijvers te verhogen, want het marktaandeel zal snel worden ingenomen door anderen”, stelt ze.

Ook een beperking van de productie is volgens haar niet zinvol, omwille van de eengemaakte Europese markt met vrij verkeer van goederen. “De ruimte zou dus onmiddellijk worden ingenomen door een buitenlandse productiestijging.”

De minister wijst er tot slot op dat het Vlaamse vlees tot de wereldtop behoort wat onder meer kwaliteit en voedselveiligheid betreft. We hebben er dus belang bij het marktaandeel te behouden. Varkensboeren in nood worden geholpen door de vzw Boeren op een Kruispunt, een organisatie die landbouwers juridisch, economisch, psychologisch en sociaal ondersteunt. “Het is niet omdat boeren betalingsachterstand hebben dat ze sowieso moeten stoppen. Alles hangt af van de grootte van die achterstand”, besluit de minister.

Belga

Lees ook in Varkens

Meer artikelen bekijken