Startpagina Actueel

Gaia vraagt invoerverbod paardenvlees uit Zuid-Amerika

Gaia vraagt een invoerverbod van paardenvlees uit Zuid-Amerika, nadat de dierenrechtenorganisatie schokkende beelden heeft vastgelegd van paarden die in Argentinië en Uruguay zwaar mishandeld worden. Dat meldde VTM Nieuws dinsdagavond. De Federatie van het Belgisch Vlees (Febev) zegt dat het op eigen initiatief stappen neemt voor dierenwelzijn.

Leestijd : 2 min

België importeerde vorig jaar, als tweede grootste afnemer in de EU, 3.585 ton paardenvlees uit Argentinië en Uruguay. Gaia maakte beelden van paarden die mishandeld worden, van etterende wonden, gebroken ledematen of uitgehongerde dieren. “We hopen dat mensen beseffen dat wanneer ze paardenvlees eten dat vanuit Latijns-Amerika komt, dit mogelijk van zo'n zwaar mishandelde paarden komt”, zegt Gaia-directeur Ann De Greef dinsdagavond aan VTM Nieuws.

Febev zegt dat ze de beelden ernstig neemt en elke vorm van dierenleed veroordeelt. “We hebben net kennisgenomen van de beelden die door Gaia naar de media verspreid werden. We nemen deze beelden ernstig en zullen ze verder onderzoeken samen met het team van de Katholieke Universiteit Leuven", zegt Michael Gore, afgevaardigd bestuurder van Febev. De federatie verwijst naar het project Respectful Life, waarbij er inspanningen genomen worden om de situatie in deze landen te verbeteren wat betreft dierenwelzijn. “ Respectful Life is een onderzoeksproject en voert geen audits uit. Dat wil zeggen dat de vaststellingen en aanbevelingen van de onderzoekers gebruikt worden om op duurzame wijze structurele oplossingen door te voeren voor dierenwelzijn”, benadrukt Gore.

Onderzoekers van de KU Leuven trekken al sinds 2015 naar de betrokken landen. “Hun bevindingen merken jaar op jaar een verbetering van de omstandigheden naar dierenwelzijn op. Dit staat in schril contrast met de beelden die door Gaia vandaag verspreid werden. We zullen de informatie van beide partijen onderzoeken.” Febev vindt het bijzonder jammer dat Gaia niet oplossingsgericht denkt en zich beperkt tot het aanklagen van problematische situaties zonder mee te willen denken aan de mogelijke oplossingen.

Belga

Lees ook in Actueel

Sébastien Buytaert is nieuwe voorzitter van BCZ

Actueel Sébastien Buytaert is verkozen tot voorzitter van de Belgische Confederatie van de Zuivelindustrie (BCZ). Hij is de CEO van Lactalis Benelux en zetelt al bijna 10 jaar in het bestuursorgaan van de federatie.
Meer artikelen bekijken