Startpagina Actueel

Chipscrisis treft Japan

Japan gaat gebukt onder een heuse chipscrisis. Doordat de aardappeloogst in de belangrijke regio Hokkaido na een reeks tyfoons voor een groot deel is mislukt, hebben snackproducenten besloten om de productie van een aantal populaire smaken voorlopig op te schorten.

Leestijd : 1 min

Marktleider Calbe schrapte tijdelijk 15 soorten chips uit het aanbod en ook bij het kleinere Koike-ya stokt de productie. Japanners zijn verzot op chips en dus ontstond in de voorbije dagen een ware run op de snack in de supermarkten. Op het internet worden zakjes pizzachips aangeboden voor omgerekend meer dan 11 euro, zes keer meer dan de normale prijs. Op Twitter zijn foto’s van lege winkelrekken te zien. Vermoedelijk zal de aardappelcrisis niet alleen bij de snackmakers voelbaar zijn. De verwachting is dat ook restaurants en fastfoodketens getroffen zullen worden door het aardappeltekort. Calbe gaf aan extra import van Amerikaanse aardappelen te overwegen of eventueel te vragen aan boeren op een zuidelijk eiland om vroeger dan gepland te oogsten. De producenten durven niet voorspellen wanneer de chipsproductie weer op volle toeren zal draaien.

Lees ook in Actueel

Michael Gore: “Als het zo doorgaat, glijden we opnieuw af naar een crisis in de vleesveesector”

Vleesvee Het aantal runderslachtingen staat op een historisch laag niveau. We produceren vandaag de dag minder rundvlees dan in 1970 en als je het aan Michael Gore, afgevaardigd bestuurder van de nationale beroepsvereniging voor slachthuizen, uitsnijderijen en groothandels (Febev), vraagt is de bodem nog niet in zicht. “We kunnen deze neerwaartse trend alleen stoppen bij de basis: de boer, alsook de tussenschakels in de vleesproductieketen, moeten een eerlijke prijs ontvangen voor hun product. Dat is de impuls die we nodig hebben om de hele keten draaiende te houden.”
Meer artikelen bekijken