Startpagina Economie

Europa regelt oud geschil met VS over import rundvlees

De Europese Unie en de Verenigde Staten hebben een oud geschil over de import van hormonenvrij rundvlees geregeld. Dat heeft de Europese Commissie vrijdag gemeld. De deal moet helpen om de bredere handelsgesprekken met Washington in de goede richting te duwen.

Leestijd : 2 min

Eurocommissaris voor Landbouw Phil Hogan: “De Commissie heeft in een heel belangrijk dossier een succesvol resultaat geboekt met een belangrijke handelspartner, met wie we bredere handelsgesprekken voeren. Met deze stap bevestigen we ons engagement om een nieuwe fase in onze relaties met de Verenigde Staten tot stand te brengen.” Hogan verwijst hiermee naar de lopende gesprekken over een handelsakkoord over industriële producten.

Het akkoord voorziet dat de Verenigde Staten tot 35.000 ton van de Europese importquota voor rundvlees mogen uitvoeren. In het eerste jaar wordt van start gegaan met 18.500 ton, en dat wordt over een periode van zeven jaar gradueel opgetrokken. De rest van de quota gaat naar andere landen die rundvlees exporteren naar Europa: Uruguay, Australië en Argentinië.

Het geschil gaat terug naar 1998, toen de Europese Unie de import verbood van rundvlees dat afkomstig was van dieren die behandeld waren met groeihormonen. Met het fiat van de Wereldhandelsorganisatie namen de VS een jaar later tegenmaatregelen. Tien jaar geleden bereikte beide partijen een compromis, waarbij Washington de sancties liet vallen en de EU haar markt opende voor een bepaald quotum buitenlands rundvlees ‘van hoge kwaliteit’. Het veto op hormonenvlees bleef wel behouden. Dat quotum werd echter vooral ingevuld door andere producenten.

Dat stuitte de Amerikanen tegen de borst. Ze dreigden er drie jaar geleden mee om de sancties van 1999 terug in te voeren. Met dit akkoord heeft Washington nu de garantie dat een deel van het quotum voor Amerikaanse producenten gereserveerd wordt. Het totale volume aan ingevoerd rundvlees wijzigt niet, evenals het verbod op hormonenvlees.

Belga

Lees ook in Economie

Meer artikelen bekijken