Startpagina Actueel

Fotorepo: Koningin Mathilde op bezoek bij Limburgse veehoudster en tuinbouwster

De rol van vrouwen op landbouwbedrijven krijgt meer en meer erkenning. Ook Koningin Mathilde toont belangstelling voor vrouwelijke ondernemers in de sector. Ze vroeg landbouworganisatie Boerenbond om er enkele te ontmoeten. Die schoof veehouder Annick Strauven uit Heers en tuinbouwer Inge Zeeuws uit Lummen naar voor.

Leestijd : 2 min

Op donderdag 13 juni bezocht Hare Majesteit Koningin Mathilde twee Limburgse landbouwbedrijven, op eigen vraag. Ze toonde veel interesse en stelde onophoudelijk vragen. De bedrijfsleidsters mochten blozend van plezier enkele mooie complimenten in ontvangst nemen.

De outfit van Koningin Mathilde was stevig genoeg voor een boerderijbezoek. Dat bewees één van de koeien, die even op haar jurk knabbelde.
De outfit van Koningin Mathilde was stevig genoeg voor een boerderijbezoek. Dat bewees één van de koeien, die even op haar jurk knabbelde. - Foto: DC

Het mooiste compliment gaf de Koningin indirect aan veehoudster Annick Strauven uit Heers. Ze vertelde haar moeder: “U mag heel trots zijn op uw dochter.”
Het mooiste compliment gaf de Koningin indirect aan veehoudster Annick Strauven uit Heers. Ze vertelde haar moeder: “U mag heel trots zijn op uw dochter.” - Foto: DC

De Koningin bewoog zich op elegante hakjes probleemloos door de stallen, serres en kiwibesplantage. Eén koe slaagde erin te knabbelen aan de koninklijke jurk. Dat weerhield Hare Majesteit er niet van later nog een kalfje melk te geven. In de serres proefde ze een aardbei. Verder praatte ze in besloten kring met de bedrijfsleidsters. Ook met enkele van de talrijke kinderen en ouderen die haar kwamen toewuiven, voerde ze hartelijke gesprekjes.

Koningin Mathilde praatte gezellig met de kinderen en andere fans die haar verwelkomden.
Koningin Mathilde praatte gezellig met de kinderen en andere fans die haar verwelkomden. - Foto: DC

De Koningin stelde honderduit vragen aan de vrouwelijke landbouwondernemers.
De Koningin stelde honderduit vragen aan de vrouwelijke landbouwondernemers. - Foto: DC

Annick Strauven uit Heers vindt het een hele eer dat Boerenbond voor haar bedrijf koos om de Koningin te ontvangen. Samen met haar man Erwin houdt ze melk- en vleesvee, daarnaast telen ze aardbeien, kersen en aardappelen voor thuisverkoop. Daarvoor maken ze gebruik van automaten in een klein gebouwtje aan de straatkant. Ook een plaatselijke bakker en traiteur verzorgen er een automaat, om een groot gamma aan te bieden.

Koningin Mathilde in gesprek met Annick Strauven uit Heers over het melk- en vleesvee, de zorgboerderij, de aardbeien en de akkerbouwtak op haar bedrijf.
Koningin Mathilde in gesprek met Annick Strauven uit Heers over het melk- en vleesvee, de zorgboerderij, de aardbeien en de akkerbouwtak op haar bedrijf. - Foto: DC

Inges dochter Lenka vertelt de Koningin dat ze afstudeert en overweegt om later het bedrijf over te nemen.
Inges dochter Lenka vertelt de Koningin dat ze afstudeert en overweegt om later het bedrijf over te nemen. - Foto: DC

Maar het bijzonderste aan het veelzijdige landbouwbedrijf in Heers is de zorgfunctie die Annick er nog bij neemt. Hoe krijgen zij en haar man dat allemaal gebolwerkt?

Inge kan rekenen op vrienden, familie en twee zorggasten. Racli, Noël, Pieter, Steve en Danny (vlnr) vingen het werk op tijdens het koninklijk bezoek.
Inge kan rekenen op vrienden, familie en twee zorggasten. Racli, Noël, Pieter, Steve en Danny (vlnr) vingen het werk op tijdens het koninklijk bezoek. - Foto: DC

De stille helden van deze dag: de zorggasten en bevriende boeren die een oogje op de dieren hielden in alle koninklijke drukte. Dank, Danny, Steve, Racli, Noël en Pieter!
De stille helden van deze dag: de zorggasten en bevriende boeren die een oogje op de dieren hielden in alle koninklijke drukte. Dank, Danny, Steve, Racli, Noël en Pieter! - Foto: DC

“We zijn goed omringd, door vrienden en familie. Onze dochter, Lenka, studeert over enkele weken af. Zij steekt graag een handje toe. We hebben ook veel hulp van onze zorggasten.” Dat zijn Danny en Steve. Ze helpen met de koeien, zorgen voor de tuin, maken schoon, vullen mee de automaten in het winkeltje bij... “Ik werk hier zolang ik kan. Ik heb echt mijn plaatsje gevonden”, zegt Danny overtuigd.

Het gezin van Inge Zeeuws en Gert Reijnders schakelde over van tomaten naar aardbeien. Daarnaast hebben ze 600 kiwibesplanten staan.
Het gezin van Inge Zeeuws en Gert Reijnders schakelde over van tomaten naar aardbeien. Daarnaast hebben ze 600 kiwibesplanten staan. - Foto: DC

Inge en haar man Gert combineren de aardbeienteelt met kiwibessen. Ze waren de laatste tomatentelers in Limburg, maar verlieten de teelt omdat het bedrijf te klein was om rendabel te zijn. “Kiwibessen zijn gezonder, maar aardbeien zijn toch lekkerder”, geven de dochters van Inge en Gert schoorvoetend toe.

De Koningin toonde veel belangstelling voor de teelt van kiwibessen en de marktgerichte beslissingen van tuinbouwster Inge Zeeuws uit Lummen.
De Koningin toonde veel belangstelling voor de teelt van kiwibessen en de marktgerichte beslissingen van tuinbouwster Inge Zeeuws uit Lummen. - Foto: DC

Koningin Mathilde toont belangstelling voor het vrouwelijke ondernemerschap op het tuinbouwbedrijf van Inge Zeeuws in Lummen.
Koningin Mathilde toont belangstelling voor het vrouwelijke ondernemerschap op het tuinbouwbedrijf van Inge Zeeuws in Lummen. - Foto: DC

“Wij zijn verheugd en trots dat Hare Majesteit tijd vrijmaakt om een paar van onze landbouwbedrijven beter te leren kennen en om tegelijk het vrouwelijk ondernemerschap in onze sector te steunen”, reageert Boerenbondvoorzitter Sonja De Becker.

Dorien Colman

Lees ook in Actueel

EHD vastgesteld in Frankrijk

Veeteelt De epizoötische hemorragische ziekte (EHD) is vastgesteld in Frankrijk. “DGZ Vlaanderen is op de hoogte van de dreiging van de ziekte bij runderen en is alert voor de verspreiding ervan”, zegt Vlaams minister van Landbouw Jo Brouns.
Meer artikelen bekijken