Startpagina Paarden

Trots van Brabant

De provincie Vlaams-Brabant zet zich in om het Belgisch Trekpaard, trots van Vlaams-Brabant, levend te houden en niet te laten verloren gaan. “Het Brabants trekpaard is al tientallen jaren zijn landbouwfunctie verloren. Om het ras en de tradities in stand te houden is het belangrijk om het verleden te bewaren en de tradities over te dragen aan jongere generaties.” aldus Monique Swinnen, gedeputeerde voor plattelandsbeleid.

Leestijd : 2 min

Samen met de trekpaardenverenigingen en -gebruikers selecteerde men drie traditionele trekpaardentechnieken die ook in de toekomst hun waarde kunnen bewijzen. Het gaat om 1. mennen op kordeel (besturen van het paard met één leidsel en op stem); 2. ploegen met Brabantse wentelploeg en 3.boomslepen. Deze 3 functies zijn vandaag nog toepasbaar in duurzame landbouw en bosbeheer.

Initiatieven

Vlaams-Brabant gaat aan de slag via het nieuwe plattelandsproject ‘Brabants trekpaard. Proefprojecten in het kader van innovatieve en duurzame land- en bosbouw’. In de praktijk zullen trekpaarden uitgetest worden bij boomslepen in Wezemaal, onderhoud van hopvelden in Tildonk en Steenhuffel, huisvuilophaling in Opwijk en het provinciedomein van Huizingen en therapie in Vollezele.

Nieuw boek

Er verschijnt ook een prachtig nieuw boek: ‘Kweker, keuring en kordeel’, een boek over de Belgische trekpaardencultuur in Vlaams-Brabant. In dit boek wordt de veelzijdigheid van het trekpaard geschetst. Er komen drie grote thema’s aan bod: 1. fokkerij met toepassing van methoden die bijdragen aan het behoud en de verbetering van het trekpaardenras; 2. traditie van prijskampen en keuringen, waarop de kwaliteiten van trekpaarden worden getoetst aan de standaard van het ras; ;3. praktijk van het mennen, optuigen, aanspannen en leiden van trekpaarden bij diverse activiteiten, zoals land- en bosbouw, groen- en afvalbeheer, recreatie en competitieve men- en trekproeven.

De trekpaardenliefhebber zal aan dit nieuwe boek veel vreugde beleven: authentieke en nooit gehoorde verhalen, geïllustreerd met prachtige foto’s. Kan besteld (30 euro thuis bezorgd) worden via www.vlaamsbrabant.be/trekpaard en 016/26.76.49 of 016/26.76.70 (Nicolas Mazeure) p/a Provincie Vlaams-Brabant, Provincieplein 1 te 3010 Leuven.

Bernard Lenaerts

Lees ook in Paarden

Louter uitblinkers, maar wie gaat dit jaar met de oppergaai aan de haal?

Paarden Het Europese Kampioenschap eind augustus in Milaan bracht misschien niet helemaal wat ervan verwacht werd, maar gelukkig zijn er in de springsport vele andere grote evenementen en daar waren de Belgische paarden wel op de afspraak. Zeges van Aken tot Zuidwolde, van Vancouver tot Sydney. Ook in 2023 regen de Belgische paarden de hoogtepunten aaneen. Tien van hen sprongen zich dermate in de kijker dat ze een nominatie voor het ‘Paard van het Jaar’ in de wacht sleepten.
Meer artikelen bekijken