Startpagina Paarden

Jérôme Guery zegeviert in Miami Beach

Met een zege van Jérôme Guery en Grand Cru van de Rozenberg (v. Malito de Rêve) plus een derde plaats van Nicola Philippaerts met Chilli Willi (v. Casall) deden de Belgen het uitstekend in de tweede manche van de Global Champions Tour. Voeg daarbij de tweede plaats van Niels Bruynseels met Gancia de Muze (v. Malito de Rêve) in de eerste manche vorige week, en onze landgenoten strijden succesvol met in de fors gedoteerde competitie met de beste combinaties ter wereld.

Leestijd : 2 min

Moeilijk parcours

Vijfentwintig deelnemers wisten zich te plaatsen voor de ultieme Grand Prix van de furore makende competitie. Vier ervan kwamen foutloos door het basisparcours, dat ontworpen was door de Italiaanse parcoursontwerper Uliano Vezzani. Scott Brash, de winnaar van vorig jaar in Miami, kreeg vier strafpunten met Hello M’Lady (v. Indoctro) en Martin Fuchs, de week voordien nog winnaar in Mexico, moest er zelfs acht incasseren met zijn Verdi-zoon Chaplin.

Bloedstollende strijd

Het werd een bloedstollende strijd om de eindzege. De eerste die daarin van start ging was Nicola Philippaerts met Chilli Willi. Na een stijlvolle foutloze rit stopte de klok op 39,50 seconden. Onmiddellijk daarna deed de Italiaan Alberto Zorzi met een foutloze rit in 36,96 seconden op Cornetto K nog beter. De elfjarige ruin van Cornet Obolensky tikte niet één balk tgen de grond in de twee voorgaande rondes en de barrage. De Nederlandse Harrie Smolders raakte met zijn hengst Emerald (v. Diamant de Semilly) uit evenwicht tijdens de wending na de tweede hindernis. Hij vond de balans niet snel genoeg terug en herstelde met een volte vooraleer de dubbelsprong kon genomen Het vertrouwen was terug. Het parcours werd verder foutloos afgerond, maar met tijdfouten kwam de teller op acht strafpunten die hem naar de vierde plaats deden afglijden.

Jérôme Guery had het voordeel om als laatste de barrage binnen te rijden. Hij wist precies wat wat hem met de elfjarige Grand Cru van de Rozenberg te doen stond. Na een snelle start en een volgehouden hoog tempo kwam hij foutloos over de eindstreep in 37,39 seconden. Het leverde hem de zege op voor Zorzi en Philippaerts.

Snel maar niet gek

“Mijn paard was geweldig vandaag; hij was foutloos in de kwalificatie en ook in de eerste ronde van de Grand Prix”, reageerde Guery na afloop. “Ik had het geluk om als laatste te starten en zag drie foutloze rondes in een snelle maar niet gekke tijd. Ik probeerde een beetje sneller te zijn. De Global is het grootste evenement van de wereld met de beste ruiters van de wereld. Om hier te winnen, dat is iets wat iedere ruiter eens in zijn leven wil meemaken. Voor mij is het een droom die in vervulling gaat.”

Etienne Van Muylem

Lees ook in Paarden

Meer artikelen bekijken