Startpagina Actueel

Protest tegen nieuwe hoogspanningslijn Ventilus groeit

De nieuwe hoogspanningslijn Ventilus, die de elektriciteit opgewekt door toekomstige windparken op zee naar het binnenland moet transporteren, krijgt steeds meer tegenwind in West-Vlaanderen. Nu plaatst ook landbouworganisatie ABS vraagtekens bij de plannen.

Leestijd : 2 min

Hoogspanningsbeheerder Elia maakte in april bekend een half miljard euro te pompen in de nieuwe verbinding. Vandaag wordt de stroom opgewekt door de bestaande windparken op zee via de hoogspanningsverbinding Stevin vervoerd. Maar die zit overvol.

Met het oog op de nieuwe windturbines die er de komende jaren op zee bijkomen, is er nood aan een robuust netwerk, aldus Elia. Daarom wordt het elektriciteitsnet in West-Vlaanderen versterkt met Ventilus, een nieuwe hoogspanningsverbinding tussen Zeebrugge en Avelgem van 380 kilovolt waarmee 6 gigawatt aan elektriciteit kan worden vervoerd. Een voorkeurtracé van 82 kilometer van Zeebrugge naar Izegem en Avelgem werd opgesteld door Elia. Voor een groot deel worden bestaande hoogspanningstrajecten hergebruikt en gemoderniseerd. Er wordt zo'n 22 kilometer volledige nieuwe verbinding aangelegd.

Maar de plannen stuiten op protest: van buurtbewoners maar ook van verscheidene West-Vlaamse burgemeesters én de provincie West-Vlaanderen. De provincie vraagt de nieuwe lijn zoveel mogelijk ondergronds aan te leggen. Na Boerenbond sluit nu ook het het Algemeen Boerensyndicaat (ABS) zich aan bij de kritiek. De landbouworganisatie wil dat er meer onderzoek wordt gedaan naar de gevolgen van straling op mens en dier, en wil meer duidelijkheid over de waardevermindering als gevolg van een hoogspanningslijn boven een landbouwbedrijf. Het ABS zegt als belangenorganisatie een negatief advies uit te brengen over het bestaande voorkeurstracé en dringt eveneens aan om zoveel mogelijk van de nieuwe hoogspanningsverbinding ondergronds aan te leggen. ABS zegt ook juridische stappen niet uit te sluiten als Elia doorzet met het tracé. “Maar zover zal het wellicht niet moeten komen”, zegt Bart Vergote, ondervoorzitter ABS West-Vlaanderen.

Belga

Lees ook in Actueel

Milde melkaanvoer in Europa

Economie Raf Beyers, adviseur bedrijfsontwikkeling en risk management bij United Experts, overliep op 20 maart met ons de financiële wereldsituatie en de internationale zuivelmarkten. De melkpoederprijzen gaan nog steeds in dalende lijn. Op de GDT-veiling werd 27% minder product verkocht dan vorig jaar.
Meer artikelen bekijken