Startpagina Actueel

Ierland nomineert Phil Hogan opnieuw als Eurocommissaris

Als het aan de Ierse regering ligt, blijft Phil Hogan Eurocommissaris. De Ieren willen niet zeggen of ze opnieuw inzetten op de landbouwpost maar gezien het agrarische karakter van de Ierse economie is dat niet onwaarschijnlijk. Hogan oogstte in eigen land recent veel kritiek vanwege zijn steun voor het vrijhandelsakkoord met Mercosur. Het Europees Parlement zal uiteindelijk beslissen of Hogan tot de Commissie mag toetreden.

Leestijd : 2 min

De Ierse regering negeert vooralsnog de aankondiging van de beoogde nieuwe voorzitter van de Europese Commissie, Ursula von der Leyen, die meer vrouwelijke kandidaten wil. De Duitse heeft gezegd dat alle landen een man en een vrouw moeten nomineren. De nieuwe Commissie zal wat haar betreft precies voor de helft uit vrouwen bestaan. Hogan introduceerde zelf ooit in de Ierse politiek een de facto vrouwenquotum. Partijen met minder dan 30% vrouwelijke kandidaten, zouden minder financiering krijgen.

De Ierse president of “Taoiseach” Leo Varadkar is een partijgenoot van Hogan. Ze zijn lid van de liberaal-conservatieve partij Fine Gael. Tegen The Irish Times zegt Varadkar over Von der Leyen dat “landen zelf beslissen wie ze naar voren schuiven” en zegt ondanks kritiek op Hogan “achter hem te blijven staan” en geen tweede vrouwelijke kandidaat aan te wijzen.

Mercosur

Het akkoord met de Zuid-Amerikanen behelst onder meer een extra importquotum van 99.000 ton rundvlees. Ierland is net als België en Frankrijk een grote producent van rundvlees. Landbouwlobby’s van deze landen vrezen dat hun vleesveehouders weggeconcurreerd te worden.

Van een gelijk speelveld zou geen sprake zijn omdat in Brazilië, Argentinië, Uruguay en Paraguay de milieu- en dierenwelzijnswetgeving minder streng is, en minder goed wordt gecontroleerd. Hogan zette de deal overigens niet in elkaar, dat deden de onderhandelaars van Eurocommissaris voor handel Cecilia Malmström. De Commissie beslist echter net als een regering gezamenlijk.

Hogan is sinds 2014 Eurocommissaris voor landbouw en is onder meer direct betrokken bij het ontwerpen van een nieuw Gemeenschappelijk Landbouwbeleid.

Lees ook in Actueel

Meer artikelen bekijken