Kippenvlees wint terrein

Zowel de export als import van kippenvlees neemt toe.
Zowel de export als import van kippenvlees neemt toe. - Foto: LBL

Dat blijkt uit ramingen van de Europese Commissie. De productie zal de komende periode ook toenemen. In 2018 nam de productie toe met 5%, en in het eerste kwartaal van 2019 was de groei nog altijd 2% ten opzichte van een jaar eerder. Voor heel 2019 verwacht de Europese Commissie een productietoename van 2,5%, waarbij de meeste groei kan worden opgetekend door de Oost-Europese lidstaten.

De groei kan worden verklaard door verbeterde prijzen. Het jaar werd begonnen met prijzen die onder het vijfjarig gemiddelde lagen, maar sinds april liggen prijzen duidelijk hoger. De EU blijft meer produceren dan het consumeert. In 2020 zal het zelfvoorzieningspercentage op 105% liggen en dat is ten opzichte van 2015 (104%) een lichte stijging.

Dit jaar nam de export in de eerste vier maanden toe met 13%. Een groot deel van de toename is toe te schrijven aan extra exporten richting Zuid-Afrika. Ook Ghana en de Filipijnen kochten duidelijk meer EU-kippenvlees dan een jaar eerder. De import nam ook toe, en wel met 14%. Vrijwel alle kippenvlees kwam uit Thailand en Brazilië, die al jaren de belangrijkste leveranciers zijn van kippenvlees.

De import en export zal volgens de Europese Commissie de komende jaren schommelen.

Jan Cees Bron

Meest recent

Meest recent