Startpagina Actueel

Kippenvlees wint terrein

De consumptie van kippenvlees in de EU neemt dit jaar met enkele procenten toe. In 2020 groeit de consumptie opnieuw met circa een procent, zodat deze uitkomt op gemiddeld 25,6 kg per persoon per jaar. In 2015 at de gemiddelde inwoner van de EU nog minder dan 23 kg per persoon. Het aandeel van kippenvlees in de totale vleesconsumptie groeit zo tot ongeveer een derde van het totaal.

Leestijd : 2 min

Dat blijkt uit ramingen van de Europese Commissie. De productie zal de komende periode ook toenemen. In 2018 nam de productie toe met 5%, en in het eerste kwartaal van 2019 was de groei nog altijd 2% ten opzichte van een jaar eerder. Voor heel 2019 verwacht de Europese Commissie een productietoename van 2,5%, waarbij de meeste groei kan worden opgetekend door de Oost-Europese lidstaten.

De groei kan worden verklaard door verbeterde prijzen. Het jaar werd begonnen met prijzen die onder het vijfjarig gemiddelde lagen, maar sinds april liggen prijzen duidelijk hoger. De EU blijft meer produceren dan het consumeert. In 2020 zal het zelfvoorzieningspercentage op 105% liggen en dat is ten opzichte van 2015 (104%) een lichte stijging.

Dit jaar nam de export in de eerste vier maanden toe met 13%. Een groot deel van de toename is toe te schrijven aan extra exporten richting Zuid-Afrika. Ook Ghana en de Filipijnen kochten duidelijk meer EU-kippenvlees dan een jaar eerder. De import nam ook toe, en wel met 14%. Vrijwel alle kippenvlees kwam uit Thailand en Brazilië, die al jaren de belangrijkste leveranciers zijn van kippenvlees.

De import en export zal volgens de Europese Commissie de komende jaren schommelen.

Jan Cees Bron

Lees ook in Actueel

ABS: We hopen op een vlotte goedkeuring

Wetgeving Het Vlaams Strategisch plan is op de valreep goedgekeurd door de Europese Commissie. Hopelijk staat nu niets meer in de weg om in 2023 grotendeels met het nieuwe GLB te beginnen.
Meer artikelen bekijken