Startpagina Varkens

Afrikaanse varkenspest Bulgarije breidt uit

In Bulgarije breidt de Afrikaanse varkenspest zich verder uit. In een dorp op ongeveer 27 km van de stad Roese, in het noordoosten van het land, is het virus vastgesteld op een grote varkenskwekerij. 40.000 dieren worden geruimd, meldt persbureau Reuters op basis van de Bulgaarse voedselveiligheidsautoriteit. Mogelijk moeten in totaal vanwege het virus honderdduizenden dieren worden geruimd.

Leestijd : 2 min

Het is alweer de negentiende keer dat ergens in Bulgarije op een varkenskwekerij dan wel bij varkens die door mensen thuis worden gehouden, Afrikaanse varkenspest wordt gevonden. Zondag nog begon een andere boerderij met het afmaken van 17.000 varkens. De autoriteiten hebben de noodtoestand uitgeroepen voor Ruse en het aanpalende district Pleven in noord-Bulgarije. In Pleven met name bij varkens bij mensen thuis Afrikaanse varkenspest is gevonden. De noodtoestand geldt tot 31 juli maar kan worden verlengd.

Bulgarije heeft besloten naast de voedselveiligheidsdienst ook het leger en de politie in te zetten om haar varkenshouderij te verdedigen. De varkenshouderij in Bulgarije en meer algemeen Oost-Europa is een groeisector. Het leger kan worden ingezet bij het ruimen van wilde everzwijnen en de politie zet met name besmette gebieden af en controleert ladingen binnen het land maar ook bij de grens. Tevens zal de voedselveiligheidsautoriteit varkensvlees afkomstig van besmette bedrijven blokkeren, varkensvlees in schappen controleren en boerderijen helpen desinfecteren.

Bulgarije heeft ook 20 gevallen van Afrikaanse varkenspest bij wilde everzwijnen gerapporteerd. De dieren werden gevonden in verschillende regio’s inclusief de grensregio met Roemenië. Omdat Afrikaanse varkenspest zeer besmettelijk is, wordt gevreesd dat in totaal circa 500.000 varkens zullen moeten worden geruimd. Het virus is niet gevaarlijk voor de gezondheid van mensen.

Jan Cees Bron

Lees ook in Varkens

Mobiele buitenstal verhoogt dierenwelzijn bij biologische varkens

Varkens Mobiele buitenstallen zien we in Vlaanderen doorgaans vooral voor vlees- of legkippen. Dankzij een nieuw stalsysteem kunnen nu ook zeugen met hun biggen buiten op de weide rondlopen. De biologische varkenshouderij De Vleterbeek uit Poperinge is volgens BioForum de eerste met zo’n mobiele buitenstal.
Meer artikelen bekijken