Startpagina Droogte

Europese Commissie steunt landbouwers bij droogte

De Europese Commissie heeft twee maatregelen genomen om de landbouwers te steunen in hun strijd tegen de droogte. Donderdag meldde de Boerenbond al dat er veel schadegevallen worden gemeld bij onder meer de telers van aardappelen en van fruit.

Leestijd : 1 min

De landbouwers krijgen een groter percentage vooruitbetaald van hun Europese landbouwsteun. Vanaf midden oktober kunnen ze 70 procent van hun directe betalingen en 85 procent van hun betalingen in het kader van plattelandsontwikkeling krijgen.

Om te kunnen blijven voorzien in voedsel voor de dieren, wordt er een grotere soepelheid aan de dag gelegd voor het landgebruik. De boeren kunnen tijdelijk gronden gebruiken die daarvoor normaal niet bestemd zijn.

De Commissie dringt er bij de lidstaten op aan om de meest actuele informatie over de droogte door te sturen. Daarvoor worden ook Europese satellieten ingezet.

Belga

Lees ook in Droogte

Droogtecommissie stelt versoepeling oppompverbod voor

Akkerbouw De Droogtecommissie in Vlaanderen heeft voorgesteld om het verbod om water op te pompen uit onbevaarbare waterlopen, aan te houden. De captatieverboden op de bevaarbare waterwegen in het IJzerbekken en op de Moervaart kunnen wel op de schop, met uitzondering van de plaatsen waar er nog blauwalgen zijn.
Meer artikelen bekijken