Startpagina Akkerbouw

Appels, peren en kersen in gevaar door vriesnacht

De temperaturen gingen tijdens de nacht van woensdag op donderdag tot zo'n min 6 graden Celsius en dat is dramatisch voor de fruitboeren. Met volle bloesems op de appelbomen en vruchtvorming bij peren- en kersenbomen zijn de komende nachten cruciaal voor de oogst.

Leestijd : 2 min

De bloesemperiode is elk jaar opnieuw hard werken voor de fruitboeren. 's Nachts proberen ze hun boomgaarden warm te houden met onder meer kaarsen en ventilatoren die warme lucht blazen om de bloesems en jonge vruchtjes door de vrieskoude te helpen.

"De zeer lage temperatuur van afgelopen nacht zal zeker gevolgen hebben voor de oogst van de fruitboeren", aldus Anne-Marie Vangeenberghe van de Boerenbond. "De bloesems en de vruchtjes kunnen kapot gevroren zijn, maar dat kan men pas echt na een paar dagen zien. De kapotgevroren bloesems en vruchten worden dan zwart."

Fruitboer Florent Geerdens uit Sint-Truiden probeerde woensdagnacht vooral zijn bloesems te beschermen, aangezien jonge vruchten meer bestand zijn tegen vriesweer dan bloesems. "Er zijn twee uitkomsten, als het vruchtje zwart is geworden, dan kan er niets meer uitkomen. Maar als het geraakt is, dan wordt het een kromme vrucht", aldus Geerdens. "Dan kunnen we het sap ervan gebruiken of is het enkel voor de industrie."

Fruitboeren blijven op hun hoede tot wanneer de tweede week van mei gepasseerd is. "Fruitboeren verwoorden dat met 'wanneer de ijsheiligen voorbij zijn'", aldus Vangeenberghe. "Tot ongeveer 14 mei kan het 's nachts nog vriezen en kunnen de vruchten nog steeds kapotvriezen." De afgelopen twee jaar was het voor de fruitboeren echter goed oogstweer. "Maar een tijdje terug heb ik ook al eens min 7 graden meegemaakt, dat verschilt van jaar tot jaar", aldus Geerdens.

Belga

Lees ook in Akkerbouw

Grootschalige Franse test om suikerbieten te beschermen tegen vergelingsziekte

Bieten In Frankrijk wordt dit jaar een grootschalige test georganiseerd voor de biologische bestrijding van de vergelingsziekte bij suikerbieten. 500 ha bietenvelden wordt behandeld met kairomonen (feromoonachtige stoffen die een geur verspreiden). De kairomonen moeten de bladluizen weghouden van de planten, zodat de ziekte minder optreedt of dat behandeling met insecticide pas later nodig is.
Meer artikelen bekijken