Startpagina Economie

Belgische Fruitveiling verkoopt recordhoeveelheid kersen

De Belgische Fruitveiling (BFV) heeft dit jaar een recordhoeveelheid zoete kersen verkocht. Met 3,4 miljoen kilogram kersen neemt de Belgische Fruitveiling zowat 60 procent van de totale Belgische kersenaanvoer voor haar rekening. Dat meldt de veiling in een persbericht.

Leestijd : 1 min

Het kersenseizoen 2019 loopt op zijn einde bij de Belgische Fruitveiling. Door een samenloop van omstandigheden is het een uitzonderlijk goed kersenjaar geworden: goede bestuiving tijdens de bloei, mooi weer tijdens de pluk, met weinig gebarsten kersen, en een goede productiespreiding in Europa. Vorig jaar kende de verkoop al een hoogtepunt met meer dan 2 miljoen kilogram kersen. Dit seizoen volgde dus nog een stijging van 70 procent ten opzichte van vorig seizoen. Het Belgische kersenareaal steeg de laatste jaren tot meer dan 1.000 hectare.

Sinds 2010 is er 400 hectare bijgekomen en werd de kersenteelt ook sterk geprofessionaliseerd door regenoverkappingen en een vernieuwing in het rassenassortiment, met onder meer de rassen Samba, Kordia, Regina en Sweetheart. Ook de moderne elektronische sortering met hydrocooling speelt volgens de Belgische Fruitveiling een belangrijke rol. De Belgische Fruitveiling is de grootste Belgische organisatie van fruittelers, met een binnenlands marktaandeel van ongeveer 50 procent. De coöperatieve met hoofdzetel in Sint-Truiden telt 1.000 leden. De belangrijkste producten zijn appels, peren, aardbeien en kersen.

Belga

Lees ook in Economie

Meer artikelen bekijken