Startpagina Actueel

Meer dierensterfte en minder melk- en vleesproductie door hittegolf

De hittegolf heeft in Vlaanderen geleid tot een verhoging van dierensterfte en een terugval van melk- en vleesproductie. Verwerkingsbedrijf Rendac meldt dat het bij de hittegolf van eind juli tot 30 % meer kadavers heeft opgehaald, vooral van varkens en kippen. “Het is de eerste keer dat een hittegolf zo extreem is”, zegt Boerenbond, die wil dat er lessen worden getrokken.

Leestijd : 2 min

Het kwik steeg einde juli tot ruim boven de 40 °C, wat bij landbouwers voor problemen zorgde. Stallen ventileren en dieren met water tot leefbare temperaturen koelen was een belangrijk stuk van de dagtaak.

Toch heeft de aanhoudende hitte haar tol geëist. Het aantal overleden varkens en kippen steeg tot 30 %, een trend die iets minder was bij ander vee, zoals koeien. Toch bleven ook die dieren niet gespaard van de hitte. “Koeien produceren tot 15 % minder melk bij zulke temperaturen”, zegt woordvoerder Vanessa Saenen van Boerenbond. “En ook de vleesproductie valt terug. Dat betekent een financiële opdoffer voor de boeren, want de overleden dieren kunnen niet verkocht worden. Die schade zal waarschijnlijk vooral door de boer zelf opgehoest moeten worden, gezien het niet gaat om een landbouwramp.”

Het is bovendien het laatste jaar dat het rampenfonds in zijn huidige vorm bestaat. “We gaan naar een nieuw systeem, omdat we de laatste jaren onder invloed van de klimaatopwarming en de veranderende weersomstandigheden ieder jaar wel een ramp zien door vrieskou of droogte”, zegt Saenen. “Dat is niet houdbaar.” In de plaats komt een private weersverzekering. Die zal aanvankelijk ondersteund worden door de overheid en zal grote problemen in de landbouw, zoals droogte en overstromingen, dekken. Een beperkt rampenfonds zal alsnog schade bij grote calamiteiten compenseren, maar het is niet duidelijk of een uitzonderlijke hittegolf, zoals die van eind juli, daarbij hoort.

Wetenschappers verwachten de komende jaren een toename van extreme weersomstandigheden, die de landbouw hard zal treffen. “We proberen onze leden te informeren”, klinkt het nog bij Boerenbond. “Maar ook de verzekeringswereld en de boeren zelf zullen zich moeten inspannen om zich hiertegen te wapenen.”

Belga

Lees ook in Actueel

Welke groenten nu al zaaien in volle grond en in perspotjes?

Groenvoorziening We zijn het niet meer gewoon, maar de tweede week van april viel er zowaar enkele dagen op rij geen regen. De aangename temperatuur en het lentezonnetje deden ons tuiniershart sneller slaan. Helaas is het in vele tuintjes nog te nat om nu al aan de slag te gaan. Afgelopen 6 maanden waren dan ook natter dan gemiddeld en het weerbericht voorspelt dat ook de komende week wisselvallig en fris wordt met de nodige aprilse grillen.
Meer artikelen bekijken