Startpagina Economie

Open Vld en CD&V stappen in ‘Zweedse coalitie’

Open Vld en CD&V gaan in op de uitnodiging van Vlaams informateur Bart De Wever om deel te nemen aan formatiegesprekken. In de startnota wordt uitbreiding van natuurgebieden beloofd en ligt de nadruk op een sterke economie en slanke maar slagvaardige overheid. Ook belooft de nota een strijd tegen droogte en wateroverlast. Over landbouw wordt in de nota niet expliciet gerept maar voortzetting van staand beleid ligt met deze coalitiepartners voor de hand.

Leestijd : 2 min

De kans op opnieuw een ‘Zweedse coalitie’ van liberalen en christendemocraten is nu toegenomen. Momenteel is Koen Van den Heuvel van CD&V landbouwminister, een job die hij graag houdt. Het ligt voor de hand dat CD&V als plattelandspartij pur sang de positie opnieuw opeist, mochten de onderhandelingen succesvol zijn, al doen in Brussel al langer geruchten de ronde dat Vlaams minister Ben Weyts van N-VA de functie ook ambieert. De N-VA kreeg bij de vorige onderhandelingen met de liberalen en christendemocraten het aanvallende dierenwelzijnsbeleid van N-VA erdoor en nu mogelijk dus opnieuw.

Vlaanderen moet volgens de startnota 20.000 hectare bijkomende hectare natuur onder effectief natuurbeheer brengen, en uiterlijk in 2030 moet 10.000 hectare nieuw bos zijn ontwikkeld. Verder wordt uitgebreid gerept over de grootse geschiedenis van Vlaanderen, wordt 5G-internetsnelheid weer op de agenda gezet en wordt gestreefd naar een hogere werkzaamheidsgraad. Vergunningsprocedures worden wat de nota betreft versoepeld.

"Wij willen deze formatie alle kansen geven en onthouden ons dus van verdere commentaar", klinkt het maandagmiddag in een kort persbericht van de kant van Open Vld. Na afloop van het partijbestuur zei Open Vld-voorzitster Gwendolyn Rutten nog dat het na twee en een halve maand "tijd is om met het echte werk te beginnen". "We zeggen ja, het werk kan beginnen", aldus nog de voorzitster van de Vlaamse liberalen. De partij geeft verder nog aan dat ze de afgelopen weken constructieve gesprekken heeft gevoerd met De Wever.

Over de startnota van De Wever klonk het na het partijbestuur van de liberalen dat het gaat om een "eerste aanzet" voor onderhandelingen. Hilde Crevits van CD&V zegt de onderhandelingen in te gaan ‘met ons programma in de hand’. In dat programma staat onder meer dat de provincies als belangrijke schakel tussen gewest en gemeente moeten blijven bestaan, iets waar de liberalen minder van overtuigd zijn.

Eerder op de dag werd al duidelijk dat Jan Jambon het van Bart De Wever overneemt als formateur. Hij heeft daarvoor het vertrouwen gekregen van het hele partijbureau van de N-VA, aangevuld met de parlementsleden.

Lees ook in Economie

Meer artikelen bekijken