Startpagina Akkerbouw

Onderzoekers stap dichter bij verhogen van inuline in cichorei

Onderzoekers van ILVO-UGent zijn erin geslaagd om het inuline-niveau van cichorei met 15 procent te verhogen. Dat is goed nieuws voor landbouwers die de plant verbouwen, en dat zijn er nogal wat in België. Het product wordt geëxtraheerd uit de wortels van de plant en is een veelgebruikt basisingrediënt voor voedingsbedrijven.

Leestijd : 1 min

Inuline uit cichoreiwortels is een gewild product en bedrijven betalen ongeveer 3.600 euro per hectare, waaruit 8 ton kan geoogst worden. Een verbeterde techniek voor de productie van ouderlijnen voor zogenaamde F1-hybriden van industriële cichorei kan bijdragen aan cichoreiwortels met naar schatting 20 procent meer inuline. Dat is het opvallendste resultaat van het ILVO-UGent doctoraatsonderzoek door Jeroen Van der Veken. Die beschrijft in een postdoctoraal onderzoek een proef waarbij de opbrengst 15 procent hoger lag.

Voedingsbedrijven gebruiken inuline in zuivel- en bakkerijproducten. Het stimuleert de groei van gunstige darmbacteriën. Het kan gebruikt worden als vetvervanger of in de cosmetische sector.

België is het grootste cichoreiverbouwende en -verwerkende land ter wereld. Cijfers van 2018 geven aan dat er 8.405 ha industriële cichorei werd verbouwd en het areaal stijgt.

Belga

Lees ook in Akkerbouw

Meer artikelen bekijken