Startpagina Economie

Boeren herdenken melkcrisis van 2009 met tractorbijeenkomst

Maandag zal het exact tien jaar geleden zijn dat honderden melkveehouders in het Waalse Ciney miljoenen liters melk in een veld weggoten uit protest tegen de lage melkprijzen. Om dat te herdenken, roepen de melkveehoudersorganisatie MIG en landbouworganisatie Fugea op om die dag met 1.000 tractoren naar hetzelfde veld te komen.

Leestijd : 1 min

"Destijds werden we 18 cent per liter betaald. Vandaag zitten we aan 30 à 32 cent. Dat dekt nog net de productiekosten, maar geeft de boeren geen inkomsten", zegt MIG-voorzitter Guy Franck. Tijdens de actie van maandag, waarvoor honderden deelnemers verwacht worden, zullen niet enkel de melkproducenten centraal staan. "Vandaag zit de melksector minder in crisis dan andere takken. Daarom wilden we het evenement uitbreiden naar alle sectoren." De veeteelt staat bijvoorbeeld onder druk door de vrijhandelsakkoorden van de Europese Unie, luidt het.

De EMB protesteerde in 2009 maar ook nog vele keren daarna door met de tractor de straat op te gaan.
De EMB protesteerde in 2009 maar ook nog vele keren daarna door met de tractor de straat op te gaan. - Foto: Belga

"Als de boeren hun woede uiten, is dat niet omdat ze rijk willen worden of een grote boerderij willen hebben, maar omdat ze in de miserie zitten", zegt Erwin Schöpges, een van de sleutelfiguren van het protest van tien jaar geleden en nu voorzitter van de European Milk Board . "Ik wil een boodschap lanceren naar de Belgische en Europese politieke wereld, die al zes maanden niet meer werken: stop met kibbelen, en doe iets voor ons." Daarnaast vindt Schöpges dat de distributiesector de boeren niet correct behandelt.

Belga

Lees ook in Economie

Meer artikelen bekijken