Startpagina Economie

Compost realiseert 15% meer opbrengst dan andere bodemverbeteraars

Onderzoek door de instelling ILVO toont aan dat compost 15% meer opbrengst realiseert dan andere bodemverbeteraars. Dat blijkt uit vier veldproeven op lange termijn. De gewassen op velden die met compost behandeld zijn, presteren beter dan velden waar bijvoorbeeld stalmest wordt gebruikt.

Leestijd : 1 min

Het Instituut voor Landbouw-, Visserij- en Voedingsonderzoek (ILVO) doet in Vlaanderen langlopende experimenten met boerderijcompost. Van die onderzoeken, die tot tien jaar duren, zijn er vier afgerond of nog aan de gang, zowel in biologische als gangbare teeltsystemen. De resultaten wijzen op de grote voordelen van compost. "Het verhoogt het organische stofgehalte, gaat bodemverzuring tegen, brengt de nodige plantenvoedingsstoffen aan met een laag risico op uitspoeling en bevordert het bodemleven, wat de bodem op termijn weerbaarder maakt tegen ziektes", zegt compostexpert Koen Willekens.

"Dat alles maakt dat wij finaal makkelijk 15 procent meer oogsten op gecomposteerde akkers, in vergelijking met bijvoorbeeld stalmest." Om verder onderzoek mogelijk te maken, opende ILVO dinsdag in Oost-Vlaanderen een nieuw gebouw, aan zijn compostsite. De overdekte opslagruimte met compartimenten voor uitgangsmateriaal en voor afgewerkte compost is goed voor een investering van ruim 500.000 euro. "Voortaan kunnen we in ons onderzoek naar recepturen en kwaliteitsverschillen van compost nog beter dan voorheen de uitgangsmaterialen gescheiden houden. Dat is belangrijk om op een juiste manier mengsels samen te stellen en metingen te doen", zegt Willekens nog.

Belga

Lees ook in Economie

Meer artikelen bekijken