Startpagina Actueel

België-Nederland maar dan met kettingzagen

Op zaterdag 21 september nemen de beste houthakkers uit de Lage Landen het tegen elkaar op tijdens het Stihl Timbersports Benelux Kampioenschap 2019. Ze strijden om de Benelux titel en een plaats in de finale van het wereldkampioenschap in Praag op 1 en 2 november. Is de Belg Koen Martens uit het juiste hout gesneden om zijn titel te verdedigen?

Leestijd : 3 min

De houthaksport heeft haar wortels in Canada, Australië, Nieuw-Zeeland en de VS. Om uit te zoeken wie de beste hout-hakker van het dorp was, vonden er van oudsher wedstrijden plaats. Uit die krachtmetingen is in de loop der jaren een professionele competitie op hoog sportief niveau gegroeid. In 1985 startte de Duitse kettingzagenproducent Andreas Stihl met een speciale wedstrijdserie in de VS. Ondertussen zijn deze kampioenschappen uitgegroeid tot de topcompetitie in het houthakken, met zowel nationale als internationale wedstrijden.

De Benelux kan zich al jaren meten met de wereldtop als het aankomt op houthakken. De strijdarena ligt dit jaar in Oudenaarde, waar het spektakel onderdeel vormt van de Werktuigendagen.

De 14 beste Benelux hou thakkers nemen het op zaterdag 21 september vanaf 15 uur tegen elkaar op in het Stihl Timbersports Benelux Kampioenschap 2019. Ze strijden er om de Benelux titel en een plaats in de finale van het wereldkampioenschap in Praag op 1 en 2 november. Felbegeerde plaatsen als je weet dat er slechts vier plaatsen per landenteam te bemachtigen zijn, aangevuld met één rookie .

De atleten geven het beste van zichzelf in zes zaag- en bijldisciplines. Een zware opdracht waarbij een optimale combinatie van techniek, kracht en precisie noodzakelijk zijn om de snelste tijd neer te zetten.

Belgische favoriet

Dit jaar treden er zeven Belgen en zeven Nederlanders aan. Gelenaar en boomverzorger Koen Martens (35) werd vorig jaar voor het eerst Benelux kampioen en negende in de European Trophy. Hij claimt dan ook de favorietenrol. Dat het podium Nederlands of Belgisch gekleurd zal zijn, is nu al zeker. Ook de Belg Maarten Cuvelier, die vorig jaar zesde eindigde, is een topfavoriet. David Bergen, die acht Belgische en drie Benelux titels op zijn naam heeft staan, neemt dit jaar niet deel.

Bij de Nederlanders is viervoudig Benelux kampioen Rik van Drielen een te duchten concurrent. Ook Ben Terpstra, Martijn Harms en Edwin Dost zijn grote kanshebbers om een plek in de top 5 te bemachtigen. Momenteel zijn er geen deelnemers uit het Groothertogdom Luxemburg.

European Trophy

Ook de beste Europese sporters zullen het tegen elkaar opnemen. En dat op zondag 22 september vanaf 14 uur tijdens de European Trophy. De zes beste atleten uit deze wedstrijd kwalificeren zich voor de Champions Tropy 2020 waar ze strijden tegen de beste sporthouthakkers ter wereld. En dat in een loodzwaar parcours van vier opeenvolgende disciplines: Stock Saw, Underhand Chop, Single Buck en Standing Block Chop.

Nieuwkomers en dames op het strijdtoneel

Voor het eerst in de geschiedenis van de Benelux competitie wordt er ook een wedstrijd voor rookies (nieuwelingen) en eentje voor dames georganiseerd. De rookies geven het beste van zichzelf op zaterdag 21 september om 10u30 en proberen een ticket in het landenteam te bemachtigen. Aansluitend is er de dameswedstrijd waarbij twee Belgische en twee Nederlandse vrouwen hun kettingzaag en bijl bovenhalen.

Lees ook in Actueel

Milde melkaanvoer in Europa

Economie Raf Beyers, adviseur bedrijfsontwikkeling en risk management bij United Experts, overliep op 20 maart met ons de financiële wereldsituatie en de internationale zuivelmarkten. De melkpoederprijzen gaan nog steeds in dalende lijn. Op de GDT-veiling werd 27% minder product verkocht dan vorig jaar.
Meer artikelen bekijken