Startpagina

UAntwerpen start gratis lessenreeks Dier & Recht

In het kader van de leerstoel Dier en Recht die vorig jaar werd opgericht, start aan de UAntwerpen woensdagavond een collegereeks. De lessen over dieren en hun wettelijk statuut zijn voor iedereen gratis toegankelijk.

Leestijd : 1 min

Bedoeling van de leerstoel is onderzoek te doen naar ‘dierwaardigheid’ in onze samenleving, want het wettelijk kader is momenteel niet helder. Naast het rechtsstatuut van dieren komen in de lessen ook actuele thema's als proefdierengebruik, de ethiek van het houden van huisdieren en de bescherming van landbouwhuisdieren aan bod. Interdisciplinariteit staat centraal: de lessen zullen gegeven worden door docenten van de Faculteit Rechten, het Departement Diergeneeskunde en het Departement Wijsbegeerte, maar ook medewerkers van de UGent en van het Vlaamse Departement Dierenwelzijn.

"De veelzijdige benadering van dieren en hun statuut zal alle deelnemers prikkelen om buiten de huidige denkkaders te treden, richting dierwaardigheid als uitgangspunt", zegt Frederik Swennen, decaan van de Faculteit Rechten en houder van de leerstoel. "De traditionele indeling van dieren als zaken, versus mensen, zal worden verlaten."

De Faculteit richt zich met de lessenreeks in de eerste plaats op advocaten en andere juristen die werken rond het dier in het recht. Maar iedereen is welkom. De colleges zijn gratis, enkel voor een aanwezigheidsattest betaal je een eenmalige administratiekost. Inschrijven - per sessie of voor de hele reeks - is verplicht.

Belga

Lees ook in

Meer artikelen bekijken