Startpagina Actueel

70.000 bezoekers voor de Werktuigendagen

De Werktuigendagen trok dit jaar circa 70.000 bezoekers, circa 6% meer dan bij de vorige editie, twee jaar geleden. Een meevaller, vindt voorzitter Georges Vankeerberghen van de beursorganisatie, een initiatief van de Boerenbond. Hij was vooraf bang dat de MAP6-perikelen het gemoed van veel boeren dusdanig zou hebben verstoord dat ze zouden afzien van een beursbezoek.

Leestijd : 2 min

“Daar komt nog bij dat het aantal landbouwers jaarlijks daalt met 3 of 4%. Dan mogen we best tevreden zijn dat het aantal bezoekers stijgt.” Het weer zat vanzelfsprekend mee en de afsluiting van de snelwegafrit De Pinte had minder impact dan gevreesd.

De themademonstraties, zeker ook mechanische onkruidbestrijding, konden alvast rekenen op veel belangstelling. “Kijken en vergelijken, dat is onze formule. Landbouwers zien machines in actie en het moet gezegd: gelukkig zijn er per thema ook voldoende bedrijven die durven hun machines laten vergelijken. We zijn ook dankbaar dat iedereen veiligheid topprioriteit geeft, want het succes van een buitenbeurs met grote machines kan geen accidenten gebruiken.”

Te veel beurzen?

De bedrijven die Landbouwleven sprak op de beurs, waren overwegend tevreden. “We zijn geen koopbeurs - meer een plaats voor firma’s om adressen op te halen”, zegt Vankeerberghen. De beurs volgde wel vlak na Potato Europe en niet ver voor Agribex. Bij sommige verkopers op het beursterrein zat de vermoeidheid er wel in en werd de vraag opgeroepen hoe lang het financieel is vol te houden om alle beurzen af te gaan. Is het niet wat te druk in het beurzenlandschap? Al jaren geleden pleitte Fedagrim als beursorganisator van Agribex voor consolidatie. Uiteindelijk kwam het toen niet tot een overeenkomst.

“Het klopt zeker dat er veel beurzen zijn, maar wij zijn bijvoorbeeld geen machinebeurs zoals Agribex. Bij ons gaat het om de demonstraties. Agri- flanders staat vooral in het teken van de veeteelt. Die beurzen kunnen prima naast elkaar bestaan, maar we zouden wel kunnen spreken over het verder afbakenen van de rollen die de verschillende beurzen spelen... zodat we optimaal complementair kunnen zijn. Ik denk dat als je een beurs zou opheffen, er gewoon kleinere, lokale initiatieven voor in de plaats komen.”

Jan Cees Bron

Lees ook in Actueel

Welke groenten nu al zaaien in volle grond en in perspotjes?

Groenvoorziening We zijn het niet meer gewoon, maar de tweede week van april viel er zowaar enkele dagen op rij geen regen. De aangename temperatuur en het lentezonnetje deden ons tuiniershart sneller slaan. Helaas is het in vele tuintjes nog te nat om nu al aan de slag te gaan. Afgelopen 6 maanden waren dan ook natter dan gemiddeld en het weerbericht voorspelt dat ook de komende week wisselvallig en fris wordt met de nodige aprilse grillen.
Meer artikelen bekijken