Startpagina Actueel

Minstens 1.800 boeren getroffen door brand Frans chemiebedrijf

Minstens 1.800 boeren werden vorige week getroffen door het roet van de brand in de chemiefabriek Lubrizol in Rouen. Dat heeft het Franse ministerie van Landbouw dinsdag bekendgemaakt. De eerste compensaties zullen binnen tien dagen worden betaald, aldus het ministerie.

Leestijd : 2 min

Vorige week brak een brand uit in de fabriek in het noordelijke Rouen. De rookpluim was al snel 22 kilometer hoog. Lubrizol produceert additieven voor het verrijken van oliën, brandstoffen en industriële verf. Na de brand trok de grote rookwolk over de regio, wat zorgde voor heel wat neerslag van roet. Ondertussen mogen boeren in bepaalde regio's bepaalde producten zoals melk en gewassen niet meer verkopen. Duizenden hectare landbouwgrond zijn getroffen door dat verbod.

112 gemeenten getroffen

Het hoofd van het departement Seine Maritime had maandagavond aan de landbouworganisaties verklaard dat in Seine-Maritime 112 gemeenten zijn getroffen, 39 in Somme, 40 in Oise en 14 in Aisne. Over de andere departementen van Normandië en de aangrenzende departementen van de regio Ile-de-France werd nog niets gezegd. Enkele ministers hebben de site ondertussen bezocht. Premier Edouard Philippe beloofde maandagavond opnieuw "absolute transparantie" en verzekerde op basis van de uitgevoerde analyses dat de geuren niet "schadelijk" waren.

Het Nationaal Landbouwfonds voor Gezondheid en Milieu (FMSE), dat gedeeltelijk door boeren wordt gefinancierd, komt tussenbeide om hen te vergoeden voor de economische verliezen als gevolg van milieuklachten of -incidenten. Maar milieuactivisten en enkele leden van de oppositie zijn niet gerustgesteld. Vakbonden, verenigingen en milieuactivisten eisen dat er een complete lijst komt met de producten die afgelopen donderdag in brand zijn gegaan bij de fabriek in Lubrizol. Dinsdag om 18 uur is er een bijeenkomst gepland voor het gerechtsgebouw van Rouen. Een groep advocaten heeft zich ondertussen ook verenigd om de klachten bijeen te zamelen en een werkgroep op te richten. De rookwolk die ontstond bij de brand is ook over ons land getrokken, meldde het Waalse Crisiscentrum op zaterdag.

Belga

Lees ook in Actueel

Milde melkaanvoer in Europa

Economie Raf Beyers, adviseur bedrijfsontwikkeling en risk management bij United Experts, overliep op 20 maart met ons de financiële wereldsituatie en de internationale zuivelmarkten. De melkpoederprijzen gaan nog steeds in dalende lijn. Op de GDT-veiling werd 27% minder product verkocht dan vorig jaar.
Meer artikelen bekijken