Startpagina Actueel

Vlaamse roodbonte vaarzen schitteren op Space

De Vlaamse Marilien van Jan Banckaert uit Waarschoot en Lima Ter Corpen van Christian en Wouter Desmet uit Kruishoutem stonden te blinken op het podium op de grootste landbouwbeurs van Frankrijk, Space in Rennes (Bretagne). Een onverwacht, geweldig succes voor deze Vlaamse fokkers.

Leestijd : 3 min

De Franse KI-coöperatie Evolution stelde aan haar partners CRV en het Duitse Masterrind de vraag of ze wilden deelnemen aan een minichallenge voor Roodbont op Space. Omdat het vanuit Nederland moeilijk is in verband met dieren exporteren – 1 maand quarantaine – werden er geschikte kandidaten gerekruteerd in Vlaanderen. Zo werden 6 dieren geselecteerd die door Evolution gekocht zouden worden om vervolgens na de prijskamp in Frankrijk via een stille veiling ( = envelopinsteek) verkocht te worden. Spijtig genoeg kwam vrij laat het bericht dat IBR-gevaccineerde dieren niet mochten gaan, zodat het aantal gereduceerd werd tot 3.

België eindigde tweede in de groepencompetitie.
België eindigde tweede in de groepencompetitie.

Eer

Die eer was uiteindelijk weggelegd voor o.a. Lima Ter Corpen van Christian, Martine en Wouter Desmet uit Kruishoutem. Deze grote (1,54) , brede en zware gekalfde vaars belichaamt een moderne roodbonte: veel robuustheid en hoge gehalten (4,87%V en 3,68%E) met een zeer goede uier en onberispelijk beenwerk. Haar 86 punten illustreert haar kwaliteiten. Ze is een Romano x Megamix x Am. Design x Classic.

De andere 2 gekalfde vaarzen Mit en Marilien kwamen van Jan en Greta Banckaert uit Waarschoot. Mit laat zich eveneens omschrijven als een heel robuuste vaars met een strakke ruglijn en een fantastische kruispartij. Daarnaast zijn haar uier en benen foutloos. Ook zij demonstreert ideale gehalten met 4,79%V en 3,76%E. Ze is een Delegate x Pleasure x Stadel. Marilien is uit ander hout gesneden en toont meer showallure, iets melktypischer maar met veel kracht. Haar sterkste wapen is haar enorm vast aangehechte uier. Zij is een Carnival x Debutant x Tableau. De vijfde moeder van zowel Mit als Marilien is dezelfde Cadon. Zowel Mit als Marilien kregen 85 punten. Verder zit de Nederlandse Mina-koefamilie die in de jaren ’80 en ’90 de stieren Toppop en Montreal voortbrachten en bij Banckaert zelf de stier Red Diesel.

Tevens werden deze dieren op genomics onderzocht door de Fransen, waarbij vooral Marilien met 172 ISU erg opviel, wat daar nagenoeg stiermoederniveau is.

Prijskamp

Op Space bestond de prijskamp uit 30 Franse dieren, 3 Vlaamse en 4 Duitse dieren. De eerste 2 reeksen waren gekalfde vaarzen en waren echte triomfen voor de Vlaamse dieren. De eerste reeks werd autoritair gewonnen door de Carnival-dochter Marilien en de tweede reeks door de Romano-dochter Lima Ter Corpen. In het kampioenschap kreeg Marilien de hoogste eer. Met een beker en een mooi schild werd ze gekroond tot kampioene bij de gekalfde vaarzen. Marilien werd er door de Franse jury Jean-Yves Dréau geprezen omwille van haar modern type en haar onwaarschijnlijk vaste uier.

Het algemeen kampioenschap was trouwens een prooi voor een heel chique Colorado-dochter, zodat de genetica vanuit Nederland/Vlaanderen in de schijnwerpers liep. Nadien volgde nog een challenge tussen verschillende Franse departementen, België en Duitsland. De groep bestond uit 4 dieren, waarbij de Belgische werd aangevuld met een Franse dochter van Oldi Tempest. België eindigde hier op de tweede plaats, na de groep van het departement Finistère die maar liefst 2 Colorado-dochters had.

Misschien was het geheim van dit succes wel aan 1 koe te danken die via mannelijke zijde in al die pedigrees zit: Etazon Renate. Deze O-Man kwam als embryo in 2004 vanuit Frankrijk naar Nederland en heeft een hele fokkerijdynastie opgebouwd. Met zelfs heel wat succesvolle vertakkingen in het Roodbont. De Franse genen kwamen hiermee terug.

Lima Ter Corpen, reekswinnares gekalfde vaarzen. Fokker: Christian, Martine en  Wouter Desmet, Kruishoutem.
Lima Ter Corpen, reekswinnares gekalfde vaarzen. Fokker: Christian, Martine en Wouter Desmet, Kruishoutem.

Succes

De dag na de veiling werden de enveloppes geopend en kwam men tot de constatering dat de Vlaamse reekswinnaressen voor meer dan €3.000 verkocht werden. De Vlaamse roodbonten werden dus gegeerd. Voor de fokkers Desmet en Banckaert is dit toch wel een heel mooie prestatie en een fantastisch fokkerijsucces, waarbij hun jarenlange fokkerij-inspanningen nu ook in het buitenland in de schijnwerpers zijn gekomen en beloond worden. Proficiat.

Eric Lievens, CRV

Lees ook in Actueel

Milde melkaanvoer in Europa

Economie Raf Beyers, adviseur bedrijfsontwikkeling en risk management bij United Experts, overliep op 20 maart met ons de financiële wereldsituatie en de internationale zuivelmarkten. De melkpoederprijzen gaan nog steeds in dalende lijn. Op de GDT-veiling werd 27% minder product verkocht dan vorig jaar.
Meer artikelen bekijken