Startpagina Economie

Conjunctuur landbouw blijft bijna gelijk

De conjunctuurindex van de Vlaamse land- en tuinbouw blijft in het najaar van 2019 nagenoeg gelijk, na een lichte stijging in het voorjaar. De index staat op 82. De tevredenheid over de afgelopen zes maanden is toegenomen van 73 naar 82, maar het optimisme over de komende zes maanden daalt van 90 naar 82. Achter deze cijfers gaat een grote variatie schuil. De varkenssector leeft bijvoorbeeld op, vooral door de betere marktomstandigheden in de voorbije zes maanden.

Leestijd : 1 min

De fruitsector klimt moeizaam uit een diep dal. Sierteelt en groenten onder glas gaan achteruit. Over de komende zes maanden zijn alle sectoren over het algemeen minder optimistisch.

De conjunctuurindex geeft het gevoel van de landbouwers weer: hoe beschouwen ze de afgelopen periode en wat verwachten ze van de toekomstige periode? De index kan gaan van 0 (alle landbouwers zeer negatief) tot 200 (alle landbouwers zeer positief). Bij een waarde van 100 zijn er evenveel negatieve als positieve antwoorden. Dit gevoel van de landbouwers kaderen we in het rapport op basis van de marktsituatie.

Het aantal landbouwers die de afgelopen zes maanden belemmeringen ondervonden, neemt toe. Het aandeel stijgt ten opzichte van het voorjaar van 75% naar 85%. Die negatieve inschatting is voornamelijk het gevolg van de weersomstandigheden. Daarnaast ervaren landbouwers meer beperkingen vanuit de overheid. Vleesveehouders, akkerbouwers en siertelers melden de meeste belemmeringen.

Deze resultaten zijn gebaseerd op een extrapolatie van 493 antwoorden. De enquête is in september 2019 afgenomen bij de deelnemers van het Landbouwmonitoringsnetwerk.

Capture

Departement landbouw

Lees ook in Economie

Meer artikelen bekijken