Startpagina Akkerbouw

De aardappelen moeten er uit!

Het Interprovinciaal Proefcentrum voor de Aardappelteelt (PCA) stelt bij monde van Ilse Eeckhout in zijn nieuwsbrief van deze week duidelijk dat de nog niet gerooide aardappelen dringend uit de grond moeten.

Leestijd : 1 min

Schattingen eerder deze week gemaakt, geven aan dat in Vlaanderen zo’n 85 % van het areaal gerooid is. In Wallonië moet duidelijk nog meer gerooid worden, daar zou zo’n 65 % uit de grond zijn.

De oogstomstandigheden schommelen naar gelang de regio van goed tot slecht. Feit is dat de bodemomstandigheden niet meer zullen verbeteren. Bovendien geven de weerberichten melding van regen vanaf komende vrijdag 1 november. Dit is reden genoeg voor het PCA om te stellen dat de aardappelen er nu uit moeten.

Buren hebben nog werk

Ook onze buurlanden hebben nog aardig wat rooiwerk te doen. In Nederland zijn de omstandigheden in de poldergrond (te) moeilijk en evolueren de werkzaamheden traag. In Groot-Brittannië wordt er zelfs geïnvesteerd in extra rooimachines.

Duitsland en Frankrijk zijn verder gevorderd op het vlak van nog te rooien areaal.

Volg de schuur op

Ilse Eeckhout wijst er tevens op dat er nog blijvende aandacht moet zijn voor de aardappelen die al in de schuur liggen. “Controleer dagelijks tot wanneer de knollen droog aanvoelen. Pak daarna elke vorm van rot onmiddellijk aan”.

Als laatste raadt Eeckhout aan om de temperatuur niet te snel te laten zakken, met het oog op de mogelijkheden om de aardappelen verder te laten drogen.

Tim Decoster

Lees ook in Akkerbouw

Prijs van sojabonen is terug stijgend

Economie In Brazilië is intussen 60% van de sojabonen geoogst. Als de lagere productievoorspelling van het Conab er uitkomt en als de Chinezen terug meer importeren, dan lijkt er nog weinig ruimte voor prijsdaling.
Meer artikelen bekijken