Startpagina Actueel

Kandidaten gezocht voor tweede editie Newbie Award

Nieuwkomers zijn cruciaal voor zowel het behoud van de Europese landbouw als de ontwikkeling van het Europese platteland. Daarom werkt KU Leuven samen met negen andere partners aan het Europees project Newbie om de hindernissen van nieuwkomers in kaart te brengen, oplossingsrichtingen naar voren te schuiven, en succesvolle starters in de kijker te zetten. Dat laatste gebeurt onder ander via een jaarlijkse Newbie-wedstrijd, waarvan de inschrijvingen voor de tweede editie op 4 november van start gaan.

Leestijd : 2 min

Wie vandaag de dag nog een landbouwbedrijf wil overnemen of oprichten, heeft heel wat obstakels te overwinnen: moeilijk toegang tot grond, kapitaal, kennis, … Het lijstje is lang en verre van volledig. Newbie, een Europees project, richt zich specifiek op deze starters, van opvolgers tot volledige nieuwkomers in de landbouwsector.

Newbie wil de obstakels waarmee ze geconfronteerd worden aanpakken door de ontwikkeling en disseminatie van nieuwe businessmodellen te faciliteren. Meer specifiek wil Newbie een platform vormen, en starters, opvolgers, adviseurs, onderzoekers en andere belangrijke regionale en nationale actoren samenbrengen om naar oplossingen te zoeken.

Innovatieve starters

Om dit netwerk bekend te maken bij het doelpubliek van jonge starters wordt vanuit het Newbie-project ook een wedstrijd gelanceerd. In deze wedstrijd gaan we op zoek naar landbouwers, die via hun bedrijfsmodel de verschillende barrières waarmee starters te maken krijgen op een innovatieve manier aanpakken.

Uit alle ingeschreven landbouwers, zal het Newbie-team in samenspraak met een panel van experten uiteindelijk 10 laureaten kiezen. Deze 10 laureaten zullen bijgestaan worden door een coach om de presentatie van hun bedrijfsmodel nog verder te verbeteren.

Extra bekendheid

De uiteindelijke winnaar zal verkozen worden door enerzijds het experten panel en anderzijds het publiek, die even zwaar zullen doorwegen in de uiteindelijke puntenverdeling.

Deze winnaar zal eerst en vooral in de bloemetjes worden gezet, maar kan zeker ook rekenen op extra bekendheid via het thematisch netwerk en een geldprijs van 500 euro dat aan training, promotiemateriaal of internationale excursies besteed kan worden.

Geïnteresseerden kunnen een kijkje nemen op de Newbie-website https://www.biosfere.be/

newbieprijs2020/ Hierop is meer informatie te vinden over de precieze deelnemingsvoorwaarden en het wedstrijdverloop.

Landbouwers die niet twijfelen en hun kans willen wagen kunnen op deze website vanaf 4 november tot ten laatste 25 december 2019 ook hun kandidatuur indienen.

Lees ook in Actueel

Daling Belgische diervoederproductie vlakt af ondanks onzekere tijden

Economie Ondanks een gebrek aan een duidelijk toekomstperspectief in de landbouwsector en moeilijke marktomstandigheden, bleef de daling van de Belgische diervoederproductie in 2023 beperkt tot -3%. Dat meldt de Belgian Feed Association (BFA). De Belgische diervoedersector noteerde ook een beperkte daling van de omzetcijfers tot 6,5 miljard euro. De sector blijft voluit inzetten op verdere verduurzaming.
Meer artikelen bekijken