Startpagina Actueel

Ook boer wil duurzame verpakking bij rechtstreekse verkoop aan consument

Landbouwers die rechtstreeks verkopen zien almaar meer consumenten die geen plastic verpakking meer willen. Daarom zoeken de boeren zelf naar duurzamere alternatieven. Het Steunpunt Korte Keten helpt hen daarbij want de zoektocht is lang niet vanzelfsprekend.

Leestijd : 2 min

Steeds meer klanten brengen liever een eigen verpakking mee dan de plasticsoep of -afvalberg nog te verhogen. Dat stellen landbouwers vast die via rechtstreekse verkoop - op de hoeve, op de markt, met automaat of via andere kanalen - hun producten aan de man brengen.

Nog veel vraagtekens

Maar veilige en duurzame alternatieven vinden, vraagt veel inspanningen. Het Steunpunt Korte Keten helpt hen het bos door de bomen te zien. Want de wetgeving is niet altijd helder en toegankelijk. Korte ketenproducenten kampen met vragen zoals:

- welke producten mogen we volgens de wetgeving onverpakt verkopen en welke niet ?

- wie is aansprakelijk als de klant wil dat we het product verpakken in verpakkingen die hij zelf meebrengt?

- hoe moet we omgaan met het verbod op gratis zakjes aan automaten?

Naast eigen verpakkingen van klanten zijn ook herbruikbare glazen verpakkingen met waarborg, een milieuvriendelijke oplossing voor producten zoals yoghurt, rijstpap, confituur en sappen. Voor korte ketenproducenten met een eigen hoevewinkel is dit zeker een optie maar het vraagt heel wat extra inspanningen.

Bioafbreekbare verpakkingen

Een ander alternatief zijn bioafbreekbare verpakkingen, maar deze mogen consumenten voorlopig alleen thuis bij het GFT gooien indien ze het label ‘composteerbaar’ dragen. Verpakkingen van gerecycleerd PET zijn duurzaam en kunnen binnenkort overal apart ingezameld worden om te recycleren. Maar plastic heeft een milieuonvriendelijk imago. Wegwerpglas heeft wel een duurzaam imago maar verbruikt dan weer veel meer energie en is duurder voor de verkoper.

Het Steunpunt Korte Keten werkt momenteel aan een lijst van geschikte leveranciers en verdelers van duurzame verpakkingen voor korte keten-producenten.

Steunpunt Korte Keten

Lees ook in Actueel

Meer artikelen bekijken